Last Syawal 2015 @ Malacca/Melaka (Part 1)

8:40 pm Shariffudin Azhar Omar 1 Comments

Hai semua REEFISM.

Pada 15 Ogos 2015 (hari terakhir Syawal), saya dan teman-teman ke Melaka kerana menerima jemputan raya dari rakan lama yang saya kenal sewaktu belajar di USM dulu...sangat lama tak jumpa dia...dalam 11 tahun ke 12 tahun ada kot...sampai dia dah ada 3 anak....hahaha. Memandangkan beliau dah jemput dan saya pun free so pi jela.. Kayel-Melaka taklah jauh sangat...

Kitorg gerak kol 11 pagi dari Kayel dan sampai Melaka dalam pukul 145pm...

perjalanan jauh tak kurasa...sambung

kerna hati ku melonjak sama...seronok naw dapat berjalan...

Area sini dah tak jem dah sebab jalan 4 lane dan siap

4 sekawan jenis tak lekat kat umah....hahahaha

Terus pi area Taman Mini Malaysia cari makan sebab tak tau nak makan kat mana dah...malangnya kedai yg kami makan tu rasa dia so so saja tapi harga consider mahal...tapi takpela...sbb dah itu rezeki kami harini...redha...


inilah kedai yang di ceritakan

Terus ke hotel yang dah dibook macam biasa melalui booking.com. Hotel bernama Arenaa De luxe Hotel ni terletak di Jalan Ujong Pasir dan dikategorikan sebagai boutique hotel. Ini adalah kali kedua saya stay di hotel ini...sebab apa hotel ni???


entrance

ruang luar 

ruang makan (luar)

signboard

pi mana-mana mesti ada kucing.....hik3
  1. sebab murah untuk kategori hotel bajet (rm120 all in)
  2. sebab lokasi dia saya anggap strategik sebab dekat ngan area Dataran Pahlawan (5 minit drive) dan sebelah hotel ni ada satu kedai makan yang femes gak.
  3. sebab saya dah pernah stay sini so dari segi bilik dan servis kira bagus untuk kategori hotel bajet. Berbaloi la...

Orait...kitorg plan nak gerak ke umah kawan saya tu dalam kol 5 pm sebab dia start kol 4pm camtu...dah lama tak jumpa dia...so plan memang nak mengumpat la....stok umpat dah simpan bertahun dah....hik3....

Alhamdulillah tak sesat nak cari umah member ni...Thanks to Google Maps...hik3...Sampai2 je umah dia terus disambut meriah..hahaha....apa lagi serbu buffet dulu memandangkan dia pun sibuk melayan tetamu lain...so reserve time untuk sesi umpatan later...haha

Saya suka tgk life dia...happy je ngan suami dan anak2...suami dia saya kenal dari zaman belajar kat USM lagi...sangat sopan dan baik...


muka happy pas makan...thanks Rhiena and Jef

awat semua pose formal?

nak balik pun pose lagi....

Kitaorg beransur balik dari umah beliau dalam kol 7 pm camtu sebab nak pi area town plk...cuci mata time!!!!!!
sesi cuci poket juga...hahaha

Kitorg park kereta depan Dataran Pahlawan Mall dan jalan menuju ke river cruise. Sepanjang perjalanan (jalan kaki dalam 10 minit) saya perhati macam2 jenis muzium ada kat Melaka ni. Sesuai sangat dengan gelaran Bandaraya Bersejarah. Muzium Ceti pun ada...hik3...Plan asal nak naik cruise tapi bila tgk beratur panjang bangat terus kensel niat...Kitorg terus jalan ke Hard Rock Shop dan Jonker Street...dah penat jalan so apa lagi melantak cendol la...hahaha....


beca

kapal terbang

keretapi

UMNO pun ada muzium. motip???

muzium lagi

dan lagi

ni lah tempat tujuan utama. malangnya tiada rezeki..next time babeh...

jalan-jalan sihat konsepnya

luxurina

kincir air lama

kreatif

yang ni gerun...

nape beca2 ni tak pasang lagu tradisional? baru Melaka....

tempat wajib singgah

hai gojes

comey

penuh manusia kat Jonker street

dan lagi

makcik2 dok leka menari

Yummylicious Cendol

layan nampak........

nama kedai ni Bibik House

muzium lagi

Kitorg smpi hotel dalam kol 1030am...nak rehat2 kan kaki dan minda sebab esoknya on the way balik KL nak singgah area Klebang....ada apa kat Klebang????jeng jeng jeng...
next post la uolllssss....baru suspen...giteeww....

Okla...Till then..
Jaga maruah diri dan keluarga hokeyyyy...daaaa....

1 comment:

WOW

AMAZING DEAL

MY FAVOURITE BLOGS

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.