Last Syawal 2015 @ Malacca/Melaka (Part 2)

10:27 am SHARIFFUDIN AZHAR OMAR 0 Comments

Salam REEFISM...

Thanks sebab sabar menanti sambungan post ini...ala2 sekuel gitewww....hahahaha...Okla...terus ke story mory nye...

Bangun awal pagi kitorg plan nak pi breakfast ala2 warga Melaka...so kol 8.30 pagi kitorg jalan kaki je pi kedai Nasi Lemak Ujong Pasir..Second time makan sini...ramai orang tapau roti canainya...roti canai dia lembut je...diorg jual lontong dan nasi lemak juga...Saya suka kedai ni sebab sangat village...menggamit kenangan lalu konsepnya....

tempting kan????

sisi depan kedai

opposite kedai

tepi kedai. sila gerun

tepi kedai

corner kedai

Plan nak check out dalam kol 11 pagi camtu sbb ada plan nak menyinggah odw balik KL...tempat apakah yang nak di lawati????Tungguuuu....

ready to check out

lampu

singgah kedai sebelah hotel jap.

kucing is everywhere

nak cuba kedai ni tapi masa pi tak bukak lagi...huhu


Tempat pertama kitorg pi adalah Portuguese Settlement ataupun dalam bahasa melayu Perkampungan Portugis..
Ingatkan ada apa kat situ...rupanya hanya medan selera camtu ja...alahai...


medan selera rupanya....

hotel baru...maybe leh cuba next time visit

harga memang berbaloi


Ok...so kitorg proceed pi Bustel Klebang...apa tu Bustel?

Bustel adalah gabungan dari perkataan BUS dan HOTEL. Idea Datuk Seri Haji Mohd Ali bin Mohd Rustam telah direalisasikan oleh anak muda yang gigih membangunkan projek ini.BUSTEL merupakan Produk Pelancongan terbaru di Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah di Dataran 1Malaysia, Pantai Klebang. Ini kerana lokasi yang pertama di negara menempatkan sebanyak 44 buah bas yang telah diubah suai menjadi chalet, restoran dan kedai jualan cenderamata.


Ianya juga mengekalkan nama-nama asal bas itu bagi mengekalkan nostalgia perkhidmatan bas pada suatu ketika dahulu.Bas-bas yang telah diubahsuai ini diletakkan di atas konkrit dan ianya cukup kukuh untuk menampung mereka di dalam bas. Selain diubahsuai untuk menjadi ‘hotel bajet’ yang ada dalam bas, kesemua bas ini juga adalah “soundproof”. 16 buah bas telah diubahsuai untuk menjadi chalet atau Bustel ini. Harganya pun turut berpatutan iaitu di antara RM80 sehingga RM120 sahaja yang sudah pasti membuatkan ia sentiasa fullhouse.

Nak cari makanan yang sedap di Pantai Klebang ini?
Bustel juga menyediakan kafe yang juga beroperasi di dalam bas.


nyaman tapi panas

sekitar kawasan bustel klebang

dan lagi sekitar bustel klebang

kalau pagi mesti best tgk sunrise

leh cuba stay sini one day

ni reception dia tau

sila call nombor tertera

mintak tolong amik gambar leh?

kreatif kan??

Sapa2 tak tau lokasi sebenar Bustel ni just google dan taip Bustel Klebang. Pas abis kat Bustel Klebang terus cari asam pedas for lunch. Kami tanya orang local katanya Kota Laksamana Asam Pedas sedap. Bila pi sana tutup pulak dan kitaorang baru ingat pernah makan kat situ... rasa dia so so sajok...so cuba kat Hajah Mona Asam Pedas...kuahnya masin la pulek...huhu..kiranya statement yang mengatakan asam pedas di Melaka semua sedap tidak boleh diterima pakai ye. Kena cari sendiri dan cuba. Lain orang lain tekaknya kannnnn....

menu di Hajah Mona Asam Pedas
Man Misang Kucing ke Misai A Galak???

So pas makan terus gerak balik KL....

Alhamdulillah kami sampai KL dalam kol 4pm dengan tiada traffic jam. 

Short trip ni actually menarik kalau kena gayanya...nanti saya akan share ngan uollss semua tips untuk short trip yang best...Ingat...tips itu based pada pengalaman dan pengamatan saya ye...so sapa nak follow silakan...siapa ada tips lebih bagus takyah nak ikut cara saya...hahaha...

Till then...daaa...

P/S: sapa2 ada info sal asam pedas yang best giler kat Melaka bagitau ek......

0 comments:

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.