My Favourite Travel Blogs......MUST READ!!!!

11:50 pm Shariffudin Azhar Omar 0 Comments


Salam REEFISM.

Sihat kah semua...Ingat tak saya ada bagitau nak highlight blog2 yang best untuk dibaca pasal travel. Actually banyak blog2 yang menarik untuk dibaca tetapi ini adalah antara personal favourite saya la...saya suka those blogs sebab write up diorg best dan info dia sangat membantu saya terutama dalam bab travel ni..lain blog lain style dan pengisian nya...nanti saya review satu persatu berdasarkan pembacaan saya ok... (susunan review adalah secara random ye)





Bagi yang nak travel secara backpack ke Jepun boleh refer blog ni sebab dah nama blog pun Jepun, memang dia highlight sal Jepun je la...Cara pemilik blog ni explain memang senang difahami seperti macam mana nak buat daytrip ke Gunung Fuji. Beliau pun boleh dijumpai di Facebook. Saya pernah berbalas messenger dengan beliau dan beliau sangat bagus dalam menjawab soalan saya..friendly dan sangat membantu semasa saya travel ke Jepun dulu.



Personally saya suka write up beliau..so inspiring dan informative...beliau bukan sahaja menulis sal travel tapi perkara2 lain juga.. Setahu saya beliau kini menetap di Germany. Saya banyak belajar pasal trip ke Europe melalui blog beliau dan juga tentang cara2 nak bekerja di luar negara. Saya pernah bermessenger dengan beliau dan beliau tidak lokek berkongsi ilmu terutama sal Germany..Yela kan sbb beliau dah dok sana lama...hik3..







Ok..dalam banyak2 blog, blog ini paling saya jatuh cinta...sebab apa???sebab saya sentiasa bukak blog ini untuk mengetahui sambungan post2 beliau...saya suka cara penulisan beliau yang sangat santai dan macam bersembang...hahaha...sampai bila saya baca saya leh tergelak2...dikenali sebagai cik pora, saya mula keep in touch dengan beliau semasa saya ingin travel ke Australia. Setiap destinasi yang beliau pergi beliau akan selitkan kos untuk travel which i think its good for backpackers yang dok kira2 bajet...cara beliau travel pun mmg best dan gambar2 beliau post kat blog memang cantik...boleh baca blog beliau teutama sekali sal travel ke Europe, New Zealand dan pasti anda setuju dengan saya...tak gitu cik pora????






Kakak Syarliz saya kenal masa saya dok cari info sal Europe...saya suka write up beliau sbb cara beliau travel macam saya skit...hik3...banyak juga negara beliau dah jejak...Beliau juga ada buat tempahan cookies untuk raya...so leh la usha2 blog kak Syarliz...






Saya ikuti blog beliau secara kebetulan..dok baca2 sal travel terklik kat blog beliau...saya suka blog ni sbb write up  dia simple dan beliau travel sambil menyusuri budaya dan cara hidup masyarakat setempat...tu yang best..beliau ada di Turki sekarang rasanya...nanti update pasal Turki banyak2 ye..






Blog ni dimiliki oleh kak Naramas Aman...saya kenal blog beliau semasa saya cuba cari info sal travel ke China. Beliau pun tak lokek share ilmu bila saya mesej beliau...cara beliau travel cam saya skit dimana beliau akan cuba mengenali cara hidup masyarakat setempat terutama masyarakat Islam di China..so sesiapa nak pi China leh refer blog beliau..






Saya ikuti blog ni masa saya nak studi pasal trip ke Perth.. Saya suka cara beliau travel...simple and enjoyable...bak kata beliau 'Its not about destination, Its the journey'..






Saya kenal blog ni masa nak studi pasal trip ke Hongkong. Saya suka blog ni sbb penulis ni akan cerita satu persatu sal sesuatu trip, so mudah bagi saya nak faham..Beliau pun ada banyak follower...





Blog ni dimiliki oleh minah saleh bernama Kate. Saya follow Instagram beliau juga...apa yang best tentang beliau?? Beliau adalah solo female traveller dan full time blogger...saya inspiring cara beliau travel...sangat backpack dan beliau dah pegi merata dunia dah...Salute..





Blog ni saya jumpa masa cari sal info HongKong...mat saleh ni travel secara backpack...menarik dan mudah difahami cara penulisan beliau...Travel cara orang putih sangat sempoi kadang2..hik3






Beliau adalah seorang Photographer dan saya follow beliau masa saya nak studi pasal trip ke Rusia..beliau travel cara backpack...Gambar2 beliau amik sangat awesome ye...jeles saya...hahaha






Saya suka blog ni sbb write up dia colorful sangat...dan yang best siapa bagi itinerary serta kos untuk travel. Itu yang peminat blog cari...pemilik ni Malaysian Trio tak silap saya. Gambar diorg amik pun awesome..kalau nak tau sal travel ke New Zealand dan Koh Lipe leh cekedok blog beliau..






Pemilik blog Stripped ini bernama Miasuraya. Saya jumpa blog ni masa AirAsia highlight sal write up beliau sal Japan. Beliau kerap ke Japan sbb husband beliau pernah belajar disana tak silap...so dah jadi cam second home la kan...hik3....dan kalau nak tau camna nak survive dengan RM1k di Japan leh baca blog beliau..ada juga beliau share sal benda lain dalam blog beliau cam fashion sbb katanya beliau obses sangat dengan Balenciaga bags...hik3

Actually banyak blog2 yang menarik kat dalam internet selain yang saya nyatakan di atas cuma ini adalah yang menarik minat pembacaan saya. Kalau ada blog2 menarik leh share ngan saya ok.

Thats all for now...till then...daaa....

0 comments:

WOW

AMAZING DEAL

MY FAVOURITE BLOGS

TRAVEL ESSENTIALS

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.