Fenomena Vape... Yay or Nay

8:06 pm Shariffudin Azhar Omar 0 Comments

Salam warga REEFISM

VAPE... Apa itu?Mesti semua sedia maklum tentang isu Vape yang hangat di perkatakan di Malaysia nowadays.

Terpanggil saya untuk mengutarakan isu ini kerana pengalaman saya berhadapan dengan peminat-peminat tegar Vape di sekeliling saya sejak kebelakangan ini.


Gambar 1

Apa itu Vape? Kenapa tetiba popular sangat Vape ni di kalangan belia Malaysia?...akan saya kupaskan dalam entri kali...wahh....serius bunyi entri kali ni...jangan ketatkan diri dan minda...kita diskusi secara terbuka..saya tidak akan sentuh bab kesihatan dalam isu ini...sebab saya adalah seorang perokok...hahaha...yang saya mahu sentuh isu sosio budaya dan etika manusia dan kaitannya dengan vape ini...

Ingat...perkongsian ini adalah based pada pemerhatian dan pengalaman saya ye..

Vape ni dia adik beradik e-cigar yang femes jap dulu. Kiranya new generation of e-cigar. Saya bukan apa, setiap hari saya berhadapan dengan orang2 isap Vape ni. Saya pelik kenapa penghisap vape perlu pegang vape tu kehulur ke hilir..simpan je dalam poket...perlu ke nak tunjuk2?

Pastu bila isap Vape perlu ke nak isap merata2...yang isap rokok pun akan isap di tempat yang sesuai..ini dalam opis pun nak isap...yang isap rokok pun isap dalam toilet. Macam kat opis saya yang saya nak gelak ada tu isap Vape tetiba satu hari datang kat saya mintak rokok. Apa kes?

Ada sekali tu saya pi satu cafe di Bangsar...selebriti cafe...first time pi nak cuba...while waiting for the order saya tgk ramai staff n i guess kawan2 owner sekali kot dok isap Vape tu dekat dalam kaunter...Walawey....itu kaunter nak serve customer kot....terus pangkah cafe tu...sorry ye..anda telah kurang 2 pelanggan yang suka xplore kedai makan...saya terus cam erkkkk....saya nak isap rokok pun pandang kiri kanan sebab kita kena respect orang sekeliling meja kita juga...

Nak pi sembahyang pun nak pegang Vape tu apahal? Simpan je dalam poket tak leh ke...pastu yang lagi bengang tu dalam masjid pun nak letak Vape atas lantai...simpan dalam poket tak leh ka...
Saya bukan nak compare antara perokok dan Vaper ni..cuma saya pelik...Vape ni dah jadi macam satu aksesori untuk menunjuk..macam kita pegang phone...kononya stylo la...euwwww...tak stylo ye...rata2 orang akan menyampah tengok gelagat camtu.



Gambar 2

Gambar 3

Kesimpulannya...nak isap Vape silakan..tiada siapa melarang...hak masing2 tapi yang menjadi isu adalah cara dan tempat nak isap Vape tu. isap kat tempat yang sepatutnya seperti tempat ada sign isap rokok ke...buat cam perokok isap rokok...simpan je dalam poket atau beg kalau taknak isap...takyah nak show off sangat...takde sapa pun jeles...saya percaya vape akan jadi seperti e-cigar yang popular dulu...last2 sendu jugak...hahaha

So REEFISM, Yay or Nay for Vape? Tepuk dada tanya selera...As for me, Vape sekadar trend seketika saja...pastu tu akan senyap macam yang jadi pada e cigar...alang2 nak isap, isap je rokok...senang...sama je konsepnya...kalau kata isap rokok kos tinggi senang je...takyah isap..berhenti isap rokok atau Vape..Super Jimat....

Till then...daaaa...

P:S : Singapore dah banned tau Vape ni. Sila rujuk Berita Harian Online untuk kepastian. Hong Kong, Panama dan Brazil juga katanya banned Vape ni juga.

0 comments:

WOW

AMAZING DEAL

MY FAVOURITE BLOGS

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.