Rome dan Vacitan City - Kota Klasik - Siri Eksplorasi Dunia 2013 (UK dan EROPAH)

9:54 pm Shariffudin Azhar Omar 0 Comments

Salam REEFISM semua...

Apa khabar? Semoga korang semua sihat-sihat belaka. Thanks tau sebab sudi menjadi pembaca blog saya. Walaupun pengalaman saya dalam traveling ni taklah sehebat mana tapi Insha Allah saya akan cuba share pengalaman yang saya ada. Kita share2 ilmu. Tak rugi apa pun kan....kan....

Oklah..saya sambung cerita #throwback trip ke Europe dan destinasi selepas Paris adalah Rome, Italy pulak. Trip ini berlangsung selama 4 hari iaitu dari 30 May sampai 2 Jun 2013.

Apa ada di ROME? Ok. Semua tau yang Rome ada Colosseum dan Vatican City. In fact tujuan asal saya pilih Rome sebagai destinasi trip ini pun sebab nak tengok Colosseum secara live yang menjadi tourist fav spot di seluruh dunia.

Kalau korang nak tau apa ada di Rome in details boleh layari web rasmi pelancongan diorg di http://www.turismoroma.it/?lang=en.

Kitorg selamat touched down di Leonardo da Vinci Airport (dikenali juga dengan nama Fiumicino Airport) petang 30 May 2013. Actually kalau kita masuk ke negara Eropah melalui negara Eropah yang lain tiada passport control tau. Maksudnya takyah nak cop passport. Selesai amik luggage kitorg terus cari travel pass diorg yang dipanggil Roma Pass.

Roma Pass, which is sponsored by Rome City Council and the Ministry for the Arts and Cultural Activities and Tourism, in collaboration with ATAC, the public transport company, is the capital’s special tourist-cultural card that enables both tourists and interested local residents, the opportunity to benefit from various discounts and services that make it easier and cheaper to enjoy the splendours of Rome.

Roma Pass ni bukan sekadar unlimited ride untuk public transport tapi ada beberapa benefit juga seperti diskaun untuk attractions di sana. Dia valid untuk 2 hari @ 3 hari sahaja dari masa dan tarikh kita start guna pass tu. Kalau nak info sal Roma Pass ni just layari web rasmi diorg di http://www.romapass.it/p.aspx?l=en&tid=2 .

Roma Pass ini ada 2 jenis iaitu satu yang for 3 days dan satu lagi for 2 days sahaja. Kitorg amik yang 3 days pass sebab :

  • Free entry to the first 2 visited museums and / or archaeological sites of your choice. Free admission includes the exhibition held in the museum.
  • Concessionary ticket to all other museums and / or archaeological sites visited thereafter. The concessionary ticket includes the exhibition held in the museum.
  • Free use of the city’s public transport network. Valid until midnight of the third day inclusive that of the first validation for ATAC public transport (bus, metro A, B, B1 and C and railway lines Roma -Lido, Roma Flaminio Piazza del Popolo-Viterbo, Roma-Giardinetti), within the territory of the Municipality of Rome. Must be completed in its entirety and is not transferable. The card must be presented at the request of control staff, together with a valid ID. All special connections tpl Atac, the railway lines Trenitalia FR, the connection Tiburtina/Termini/Fiumicino Airport, the connection Trenitalia “No stop” Roma Termini-Fiumicino Airport (Leonardo Express) and all connections to and from Fiumicino and Ciampino Airports are not included.
  • Discounted tickets to exhibitions, events and other collaborating operators and businesses (Roma Pass Guide).
  • Tourist cultural services Roma è.
NOTE: The following museums are admission free: Accademia Nazionale di San Luca, Museo Carlo Bilotti a Villa Borghese, Museo della Repubblica Romana e della memoria garibaldina, Museo delle Mura, Museo di Casal de’ Pazzi, Museo di Scultura Antica Giovanni Barracco, Museo Napoleonico, Museo Pietro Canonica a Villa Borghese, Villa di Massenzio.
At the Colosseum and Castel Sant’Angelo a reserved turnstile is available for Roma Pass holders to get direct access to the monument.

Inilah rupa Roma Pass tu

ini roma pass saya

sila tulis nama korang dan tarikh korang start guna kad ni kat belakang kad

Bila sampai je kat kaunter nak beli pass tu boleh minah kat kaunter tu cakap takde duit kecik. Haloo...aku baru sampai negara ko kot. Mana aku ada duit kecik dan ko expect aku yang kena cari duit kecik? Siap buat muka kerek tau minah tu. Saya apa lagi sound la balik. Yelah ko menyusahkan aku kot. Sepatutnya ko sediakan duit kecik ke tak pun pi la cari duit kecik. Bukannya ramai sangat pun customer dan ada je staff lain leh tolong kan...Satu yang saya noticed bila travel ke sesetengah negara maju di Eropah. Diorg tak welcoming sangat tau pelancong luar. Saya tak pasti kenapa. Maybe diorg anggap negara diorg dah maju dan diorg tak perlu nak promote sangat tourism diorg sebab diorg tahu orang luar pasti akan datang ke tempat diorg. Allahualam.

Airport dia tersangatlah buruk. Saya agak terkejut tau. Takkan Rome yang punya femes tu memiliki airport seburuk ini. KLIA2 jauh lebih canggih tau. Bayangkan....

Sebelum saya proceed nak explain skit sal jaringan pengangkutan train di Rome. Di Rome ni senang skit. Metro train diorg cuma ada dua lines sajok. Samada line merah (A) atau line biru (B). Central train diorg adalah Termini Central Station. Selain itu Rome boleh di akses melalu bas, teksi dan tram. Actually jalan kaki pusing bandar pun dah ok sebab attractions dia banyak dekat2 antara satu sama lain.


metro dia senang nak ingat

ini train map di Rome

peta mudah kalau nak ke attractions di Rome

Kitorg terus keluar cari taxi dan mintak taxi driver hantar terus ke hotel. Hotel kitorg stay namanya Family House. Macam biasa saya booked hotel ni via booking.com. Owner dia middle eastern guy. Dia memang menanti kedatangan kami sebab kami tiba pun lewat dalam pukul 4 lebih camtu. Owner ni sangat friendly dan helpful. Pastu pulak dia tau saya muslim melalui nama so dia cam excited la jumpa sesama agama. Yang nak tergelak tu dia panggil saya Omar. Itu nama bapak saya lah.

Saya suka hotel ni sebab walaupun dia cam biasa2 saja dari luar tapi bilik dia luas tau. Sangat luas dan tingkap dia ala2 macam tingkap kampung. Terasa macam duduk di rumah sendiri. Sesuai dengan nama Family House. Toilet dia pun besar cuma water heater dia cam problem skit. Free wifi ok. Overall memang berbaloi la. Hotel ni dikategori sebagai bed and breakfast. So jimatlah breakfast kami sebab disediakan percuma. Lokasi dia pun strategik sebab dekat beberapa blok dengan Termini Central Station (station keretapi utama di Rome) dan juga dekat ngan Manzoni Metro Station (jarak hanya 350 meter). Nak ke Colosseum pun dekat sajok cuma 15 minit jalan kaki. Kalau korang plan nak stay sini just gi web diorg di http://www.family-house.it/en/index.html

Day 1 kitorg tak kemana pun. Macam biasa berjalan sekitar kawasan hotel sambil mencari kedai makanan halal. Balik hotel je terus berehat-rehat untuk kumpul tenaga sebab esoknya nak berjalan satu hari di bandar Rome.


rupanya dah lama coke buat design camni

hotel kitorg tepi stesen minyak mini ni ja

Day 2 adalah hari yang dinantikan sebab hari untuk explore bandar Rome. Antara tempat utama semestinya Colosseum. Kitorg dapat masuk free sebab guna Roma Pass dan dapat masuk lane khas untuk Roma Pass holder so takyah beratur panjang. Kemudian kitorg pi ke Roma Forum memandangkan ia sebelah Colosseum sajok dan kitorg dapat free entre via Roma Pass. Antara attractions lain yang kitorg pi adalah Trevi Fountain dan Spanish Steps.


ini dekat Piazza Vittoro Emanuele dan dekat aja dengan hotel kitorg stay

kekwat tau meow kat sini

Piazza Vittorio Emanuele

gemoks dan geram macam nak cubit-cubit

Parrocchia Santa Maria Maggiore in San Vito (berbelit lidah nyebut)

sesi umpatan

Cappella Paolina

sila menapak

taaa raaaa....sampai pun

kawasan sekitar Colosseum

dalam Colosseum

masa kitorg datang ada pameran dalam Colosseum

incredible

masih dijaga baik

antara arca dalam pameran

lagi

view dari dalam Colosseum

Roma Forum

Arch of Constantine

belanja lagi dalam Colosseum

sisi luar

ini pun masih dipelihara

Roma Forum

ramai naw manusia

Roma Forum

Roma Forum

Roma Forum

Roma Forum

Roma Forum

Roma Forum

Roma Forum

lagi

dan lagi

dan lagi

suka bangunan sini

Roma Forum

Piazza Venezia

jalan kaki

Trevi Fountain

selautan manusia disini

sini banyak tugu

Spanish Steps

Spanish Steps ni memang tempat lepak popular

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

ramai famili bawak anak2 area sini

sejarah masih teguh berdiri

magic show

mari pulang ke hotel

Day 3 kitaorg dah plan untuk explore Vatican City. Siapa yang suka tengok filem Angels and Demons lakonan Tom Hanks mesti ingat akan Vacitan City. Apa itu Vacitan City? Sebenarnya Vacitan City ini dianggap satu negara walaupun berada dalam tanah Rome, Italy.

Vatican City, a city-state surrounded by Rome, Italy, is the headquarters of the Roman Catholic Church. It's home to the pope and a trove of iconic art and architecture. Its Vatican Museums house ancient Roman sculptures such as the Laocoön and Renaissance frescoes in the Raphael Rooms and the Sistine Chapel, famous for Michelangelo’s ceiling (Sumber Google)

Untuk ke sini korang just naik train Metro Red Line dan turun di Ottaviano Station atau Cipro Station. Patu korang kena menapak dalam 10 minit untuk sampai ke area Vatican City. 

Pagi tu hujan turun selebat-lebatnya. Saya dan travel buddy saya dok mundar mandir mencari pintu masuk ke Vatican City. Pusing punya pusing lastly kitorg tanya orang sekitar camne nak masuk dalam. Diorg cakap kena ada tour guide baru boleh masuk. Saya pun fikir punya fikir lastly kitorg amik khidmat tour guide yang ada di sekitar pintu masuk. Harga tak silap saya dalam 50 EURO seorang untuk English Speaking Tour. Alang-alang dah sampai sana baik masuk je la kan. Sepanjang half day tour tu kitorg di bawa explore Vacitan City. Sebelum masuk nanti ada security check tau cam kat airport.


ini tiket entri saya

sisi belakang tiket entri ke Vacitan City

hujan lebat pun masih ramai beratur nak masuk Vacitan City

itu lah entrance Vacitan City

better amik tour guide je sebab boleh potong barisan dan tour guide boleh dapat kat area situ jugak cuma kena pandai bargain harga la

Piazza San Pietro, Vacitan City

Time ni saya melilau cari pintu masuk

lagi

sisi depan Vacitan City

baru masuk Vacitan City

tour baru start

minah tour guide yang pakai seluar hijau tu

cantik

lagi

dan lagi

saya tak pasti apakah ini

dalam Vacitan City

ada gaya photographer profesional

pelbagai patung

sesak ngan manusia

unik sangat ukiran kat dinding tu

dalam Vacitan City

opppsssss

awat nganga tu....

ini bath tub 

bath tub lagi

hijau

katanya jubin lantai ni ditempah khas dari luar

3D effect

dalam Vacitan City

ni tak tau apa benda

hey...seksi

cantik kan dome ini

motip main kuda kuda

lantai

dalam Vacitan City

cantik sangat siling ni

artifak dalam Vacitan City

ni cam karpet tau

gigih diorg ukir siling ni

ini macam karpet pun ada

kreatif nya

cantik bangat

siling lagi

dah nak kuar dah time ni

jalan keluar

lagi

time kitorg keluar je dari Vacitan City ada upacara rasmi

tingkap nilah yang selalu tengok dalam movie

ada event masa kitg datang sini

peta

apa lagi....posing lah...hahaha

Setel je kat Vacitan City kitorg terus jalan menuju ke kawasan sekitar Vacitan City. Kitorg menapak sajok menuju ke  Castel Sant'angleo pastu terus ke Palace of Justice dan langsung ke Pantheon. Lewat petang kitorg bergerak untuk ke Colosseum balik memandangkan hotel kitorg stay pun dekat area situ sajok.


depan Vacitan City

depan Vacitan City banyak jual souvenir tau

kitog beli souvenir kat sini sajok, harga boleh tawar

Castel Sant'Angelo

eh..cam kenal je...

sekitar Castel Sant'Angelo

lagi

Palace of Justice

abam pun nak posing juga

ini church kot

Pantheon

dalam Pantheon

cantik naw dome dia

dalam Pantheon

tepi Pantheon

church lagi

ni tak tau building apa sebab semua lebih kurang sama je senibina nya

tugu lagi

berjalan pulang ke hotel

jalan lagi

lupa nama tempat ni

odw balik hotel amik gambar satu la

Day 4 kitaorg just standby check out ke next destination iaitu Prague which located in Czech Republic. Kitorg just naik airport train di Termini Station. Untuk dapatkan tiket anda kena beli di kedai2 buku dalam train station tu. Tanya je nak beli tiket ke airport. Jangan expect diorg akan layan baik ye..tambah2 kalau org cakap english dengan diorg. Saya dah kena tau. Saya tanya baik-baik ngan mamat kedai tu. Dia boleh buat tak tau je sambil menyembang ngan orang lain. Saya dah 'panas' dah masa tu. Apa lagi saya pun tinggi kan suara saya tanya ada jual tiket train ke. Dia pun tengking saya sambil cakap 'Yes'. Saya blah cam tu ja dan cari kedai lain. Saya pun lepas kan marah saya pada pekerja kedai buku yang satu lagi....hahahaha...jahatkan saya....Tapi kena ajar tau orang cam ni. Dont be too nice to people when they don't know how to treat people nicely. So guys kalau happen ada yang pi Rome better be ready tau. Jangan cakap abang tak payung....hahahaha

tunggu train sampai

train 2 tingkat

jadual trains depart

Kemudian tiket train yang dibeli tu anda kena validate kan pada mesin tepi platform sebelum naik train. Tak silap saya warna mesin tu warna hijau. Kalau tak validate nanti bila ada pegawai check kena tau.

korang nampak ramai orang kumpul tu? diorg nak validate tiket kat mesin tepi dinding


ini rupa train ticket validation machine 

Sampai airport je terus check in semua dan masuk boarding gate. Nasib kami tak bape baik sebab flight kami delay hampir 2 jam tau. Stress masa tu sebab plan asal dah lari. Redha sajok. Kitorg booked tiket flight ke Prague melalui Czech Airlines. Kebetulan masa saya book tu diorg ada buat promo. Harga 176 EURO untuk one way tix for 2 pax. Kira okla kan.

Personally saya suka dengan senibina di bandar Rome. Klasik dan historic. Terus terang, Rome tidaklah sebersih mana. Setiap laluan yang kami susuri kotor dan dinding bangunan banyak di conteng.
Rakyat tempatan? Tidak friendly langsung kecuali warga luar yang sudah lama menetap disana yang baik dan helpful. Dari minah kaunter Roma Pass sampai ke tauke kedai buku tempat saya beli tiket train ke airport memang agak kasar sikapnya towards foreigner. Entahlah... Saya kurang pasti apa sebabnya. Mungkin budaya itu sudah terdidik sejak lama lagi dalam diri mereka. Walaupun negara mereka dianggap maju tapi kemajuan itu tidak seiring dengan sikap dan perilaku. What a waste. Contohi negara Jepun yang sangat maju tapi masih lagi penuh tatasusila (based pengalaman saya travel ke Japan pada awal 2015). Pickpocket? Sangat berleluasa ya. So be extra careful kalau anda ke sana. Untuk repeat ke sana lagi tidak kot sebab Rome ni nothing much sebenarnya. Cuma yang menarik minat saya adalah bangunan2 lama yang masih dijaga dan dipelihara dengan baik. Sesuai sangat kalau sapa2 yang suka amik gambar sebab gambar anda pasti meletzzzz......hahahahaha

Oklah semua. Itulah sedikit corat coret pengalaman saya mengembara di bandar Rome. Nantikan sambungan trip ke Eropah ini menyusuri ke bandar seterusnya, Prague.

Till then guys....daaaaaaa....

P/S: Actually bandar Rome ni jalan kaki pun dah cukup untuk explore sebab attractions dia dekat2 je antara satu sama lain. Kitorg tak guna sangat Roma Pass tu sebab banyak jalan kaki.

P/S: Prague ni sebenarnya kawan saya yang suggest suruh pi. Ternyata suggestion dia memang tepat sangat.



0 comments:

WOW

AMAZING DEAL

MY FAVOURITE BLOGS

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.