APA RESOLUSI ANDA UNTUK 2017?

December 29, 2016 REEF OMAR 0 Comments


Hi REEFISM! Pejam celik pejam celik dah nak berakhir pun tahun 2016. How time flies kan! Seperti baru sahaja berada di Januari 2016. Anda perasan tak yang masa beredar sangat pantas sekarang? Ke imaginasi saya sahaja? Adakah kerana faktor usia menyebabkan saya menganggap masa bergerak sangat laju? Atau saya takut menjadi tua? Oh, tidak!

Sebenarnya masa berlalu pantas ke lambat ke bukan lah isu utama. Setiap individu mempunyai definisi dan tanggapan berbeza tentang masa. Bercakap tentang masa, baru-baru ini saya berkesempatan menonton filem Alice Through the Looking Glass. Menariknya tentang filem ini adalah ia ada menyentuh berkenaan masa. Saat, Minit dan Jam di jadikan karakter dalam menghidupkan jalan cerita filem ini. Apa yang saya belajar dari filem keluaran Walt Disney ini adalah kita tidak boleh mengubah masa silam kita tapi kita boleh belajar sesuatu melalui nya untuk meneruskan masa depan kita. Deep kan maksudnya? Senang cerita sebenarnya kita jangan menyesali apa yang telah berlaku di masa lampau. Yang penting hidup harus diteruskan dan kita kena belajar untuk terus memajukan diri agar masa depan kita lebih baik dari sekarang. Satu lagi yang saya belajar selepas menonton filem ini adalah tiada yang mustahil dalam mencapai kejayaan. Percaya, usaha, tawakal dan cinta yang mampu merubah hidup kita. Betul tak? Kita kena percaya yang kita boleh lakukan! Kita kena usaha untuk mencapai sesuatu sebab rezeki tidak datang bergolek kan, kita kena tawakal dan berserah pada Yang Maha Esa sebab rezeki datang dari Nya. Kita kena cinta dan berkasih sayang kerana naluri ini mampu menguatkan semangat dalam diri kita. Tak faham? Saya bagi satu contoh mudah. Masuk contest. Bila nak masuk contest, tak kisahlah contest Padan dan Menang ke, Gores dan Menang ke, ujibakat ke first thing anda kenalah percaya yang anda mampu untuk masuk dan menang contest tu. Bila dah yakin dan percaya barulah anda bersemangat untuk melangkah ke step seterusnya. Kemudian kenalah usaha dengan mengisi boring contest ke, jawab soalan contest ke, praktis menyanyi ke dan sebagainya. Dah selesai semua cabaran tadi, berserah dan tawakal kepada Tuhan. Semua rezeki dan kejayaan datang dari Nya kan. Jadi kalau kalah ke, tak berjaya ke peringkat seterusnya ke tak adalah depress sangat. Jadikan sebagai pembakar semangat untuk terus menuju kejayaan. Insha Allah, satu hari nanti pasti anda temui VICTORY. Cepat dan lambat sahaja! Anda kenalah saling cinta dan sayang menyayangi dengan apa yang ada disekeliling kita. Tak kisah lah dengan keluarga ke, rakan ke, kucing ke, pokok ke, alam sekitar ke sebab semua ini memainkan peranan penting dalam institusi kehidupan kita. Barulah hidup lebih proaktif kan! Jangan mudah mengalah!






Jauh sangat saya bercerita sampai saya hampir terlupa nak berkongsi tentang resolusi saya untuk tahun 2017. Macam dah buat ucapan ceramah pula. Hahahaha.

Anyway, sebelum itu adakah azam 2016 anda sudah tercapai atau masih tidak bergerak? Come on! Masa tidak menunggu kita! (cakap macam azam saya tertunai ja tahun ini)

Tahun 2016 antara azam saya adalah:

Mengamalkan cara hidup sihat
  • Walaupun tidak konsisten amalan saya tapi sekurang nya saya melakukan acara beriadah seperti jogging. Rancangan asal nak fokus aktiviti di gym tapi tak tertunai juga. Maybe next year. Nak la juga merasa badan sado mado ni!Hahaha.


Mencari side income
  • Saya telah temui minat baru dalam menjana income iaitu blogging dan meniaga di Car Boot Sales. Tak pernah mengimpikan untuk melakukan kedua-dua job ini tapi Alhamdulillah Allah bagi saya rezeki dengan cara ini. Seronok pula mempunyai blog sendiri dan share pengalaman dan thoughts dengan pembaca. Surprisingly, my blog reader is growing day by day. Pengalaman dapat attend event dan reviewing produk memang sesuatu yang indah. Pengalaman yang bukan semua orang dapat rasai tau! I feel privileged! Car Boot Sales pula sebenarnya interesting tau! Dapat jumpa macam-macam jenis orang dan mengajar kita cara untuk deal dengan manusia! Siapa yang tak kisah dengan cuaca panas, jual barang harga yang sangat murah dan tak masuk dek akal, dan bangun awal pagi nak cop tempat niaga memang sesuai buat job ini. Great experience tau!


Terus meneroka dunia
  • Alhamdulillah semua 2016 Travel Plan saya selesai dilaksanakan. Mission Accomplished! Bermula dengan Pontianak (Jan), Surabaya(Feb), Tokyo-Sapporo(April), Kuching(May), Lombok(May), Singapore(Jun), Bangkok(Ogos) dan Singapore for New Year (Dis). Banyak pengalaman baru saya dapat sepanjang eksplorasi ini. Nanti saya update kat blog ye. Travel post saya di blog baru siap update tahun 2014 punya. Sorry ya lambat sikit!


Plan untuk mega trip 2017 sama ada ke USA, Eastern Europe ataupun Russia.
  • Nampak gayanya plan untuk ke Negara-negara besar ini tidak dapat dilaksanakan pada tahun 2017. Tapi good news nya tahun 2017 akan di isi dengan beberapa destinasi yang sudah di confirmkan! Hanya tunggu tarikh berlepas sahaja. Insha Allah. Semoga dipermudahkan! 

Pada tahun 2016 juga saya telah temui satu hobi yang tak pernah terfikir nak buat. Nak tahu apa dia? Masuk contest. Rupanya best juga masuk contest ni. Tak rugi apa-apa pun. Kalau menang kira bonus lah! Kalau kalah pun tak ralat. 

Antara contest yang saya menang tahun ini adalah dapat jumpa Yuna in person, dapat training voucher RM 1000, dapat dinner dengan chef popular dari Australia iaitu Dan Churchill dan Hayden Quinn dari rancangan SURFING THE MENU NEXT GENERATION, dapat VVIP ticket konsert Afgan (tapi tak dapat pergi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan), dapat Hugo Boss sunglasses berharga RM 1399, dapat banyak free movie tickets, dapat pergi event Aminhayat TV9, dan yang paling mahal adalah menang trip ke Phuket untuk 2 orang.





Amin! Rezeki Allah bagi. Saya terima dengan hati terbuka. Actually banyak juga contest saya join dan ada yang tak menang pun. Tapi saya tak kisah pun. Janji saya happy dan dan cuba sehabis baik! Tips nak menang contest ni senang ja. Anda kena rajin cari contest dan masuk. Kalah menang belakang kira. Janji anda dah berusaha untuk join contest tu. Selebihnya serah pada Tuhan!




Sesungguhnya 2016 banyak meninggalkan memori dan penuh cabaran. Macam-macam perkara berlaku sepanjang tahun. Dari kapal terbang terhempas lah, ekonomi gawat lah, barang naik harga lah dan lain-lain lagi. Kalau nak hadap semua ini memang boleh sakit jiwa kan. Jadi tak mahu pening-pening kepala. Kita kena tetapkan azam untuk terus maju. Tahun baru 2017 akan tiba soon! Jadi anda semua dah tetapkan resolusi untuk tahun baru ini? Saya dah tetapkan goal saya untuk tahun baru!


Resolusi 2017

  • Nak beli kamera baru untuk kerja blogging. Penting untuk ada kamera yang sesuai. Tak perlu mahal-mahal pun. Janji sesuai dengan penggunaan saya. Sekarang saya guna kamera Samsung NX3000. Mula-mula best guna kamera ni tapi lately ni kamera tu sering jem! Maybe saya perlukan kamera yang tahan lasak sebab saya banyak amik foto. Tak nak guna DSLR sebab nak carry leceh. Tengah usha kamera Sony a6000 (RM2100+-)


    • Nak beli laptop baru sebab laptop sekarang macam nak uzur sahaja. Hahahaha.



      • Nak kumpul duit untuk tunaikan impian travel to Russia at least. USA nanti dulu lah sebab nak tahu mainan politik si Trump tu macam mana dulu. Dulu katanya pihak Amerika nak mansuhkan visa for Malaysia. Jadi tunggu lah samada jadi ke tak. Kalau betul, jimatlah nak dekat Rm800 nanti! Hahahaha.



        • Berumahtangga? Hahahahaha. Next question please! Semua nak ada satu kehidupan yang hampir sempurna. Tapi buat masa ini itu bukan kesempurnaan yang saya cari. Kawin memang senang tapi nak jaga kerukunan rumahtangga dan memberi komitmen adalah sukar. Saya mengaku saya belum cukup ilmu dan kekuatan untuk memberi komitmen. Saya tak nak lah kahwin and lepas tu, kehidupan tunggang langgang. Berapa ramai kes cerai berai di Malaysia? Ramai orang nasihat saya kata kenalah cuba hadapi. Hello! Ingat kahwin ini benda main-main ke? Malangnya yang nasihat saya itu lah yang porak peranda rumah tangganya. Jadi nak kahwin kena think wisely. Percayalah, jodoh anda Tuhan dah tetapkan cuma cepat atau lambat sahaja. Chill!!!!!



          • Terus diberi kesihatan yang baik, rezeki yang melimpah ruah serta terus bahagia bersama keluarga tercinta dan sahabat rapat saya. 



            • Saya dan teman baik bakal mengeluarkan koleksi pakaian dengan label sendiri. Kalau nak tahu lebih lanjut anda semua kena lah tunggu ya! Semoga dipermudahkan!


              Oklah. Selamat menyambut tahun baru 2017! Stay safe and have fun! Let's make 2017 a better year to all of us!





              #REEFISM #REEFISMTERRITORY #HAPPYNEWYEAR #2017

              0 comments:

              #MyTravelokaEscapade: 5 MAJOR THINGS I WISH TO DO IN MELBOURNE WITH TRAVELOKA!

              December 22, 2016 REEF OMAR 0 Comments


              Bestkan kalau dapat travel sambil menenangkan jiwa raga. Yelah! Setahun ada 365 hari. Takkan nak menghadap kerja sahaja! Boleh mental dibuatnya. Aku biasanya akan plan awal-awal kalau nak travel ke mana-mana. Cerita tentang travel ni, dalam banyak-banyak tempat di dunia yang aku pernah lawati, Melbourne adalah di antara bandar yang paling aku suka.

              Aku dari dulu teringin sangat nak explore Melbourne lebih mendalam dan suka sangat dengan bandar ini. Dulu, tahun 2014 dah pernah jejak ke sana tapi 4 hari mana cukup! Melbourne tu besar tau! Tambahan pula masa aku disana dulu tak sempat nak explore banyak tempat. Terkejar-kejar masa. Perkara pertama yang aku suka sangat dengan bandar ini adalah cuacanya. Dingin. Lepas tu pula disekeliling aku tengok pemandangan nya disini tidak ubah seperti gambar lukisan kanvas. Mempesonakan! Time aku pergi dulu peralihan dari musim luruh (autumn) ke musim sejuk (winter) jadi suasana nya seperti berada dalam drama Autumn In My Heart. Hihihi....

              Mari aku nak cerita sedikit tentang Melbourne ni dan kenapa aku jatuh cinta tahap dewa terhadapnya. Melbourne adalah ibu negeri dan bandar raya terbesar di wilayah Victoria, dan bandar raya kedua terbesar Australia (selepas Sydney), dengan penduduk seramai hampir 5 juta. Wow! #MyTravelokaEscapade

              Melbourne city's motto, 'Vires acquirit eundo' specifically states we gather strength as we go, and to go, or more contextually relevant grow, we must do so sensibly and sustainably around a framework of core urban, rather than suburban, principles that drive growth into areas which maximise the usage of existing land based in suitable urban corridors.





              Bentuk muka bumi, sejarah, dan arus kemodenan serta sosio budaya bandar ini berjaya mencuri perhatian ramai untuk terus meneroka hidden gems yang terdapat di sini.

              Anda tahu tak yang Melbourne sudah 6 tahun berturut mendapat gelaran Most Liveable City in the World dalam satu kajian oleh majalah The Economist. Ia telah dinilai atas dasar sifat-sifat kebudayaan, iklim, kos sara hidup, dan keadaan sosial. Bukan calang-calang tau! Impressive!

              Jadi mana mampu aku menolak peluang untuk berkelana untuk kali kedua di bumi Melbourne ini. Paling penting kalau Traveloka 'approve leave' aku, ada 5 perkara besar aku nak buat di Melbourne nanti. Antaranya:


              • Mount Buller
                • Biasanya Australia dikenali sebagai negara 4 musim yang tiada salji. Tapi tahukah anda ada satu kawasan di Melbourne yang mana buminya diliputi salji pada musim sejuk iaitu di Mount Buller. Mount Buller terletak berdekatan dengan pekan Mansfield dan juga Alpine National Park yang merupakan taman negara yang terbesar di wilayah Victoria. Jaraknya kira-kira 208 kilometer ke timur Melbourne di lereng Gunung Buller. Mount Buller popular di kalangan penggemar sukan salji di musim sejuk. Pastinya dapat bermain ski disini adalah pengalaman bermakna dalam hidup aku! Kalau boleh nak overnight dekat Mount Buller ini sebab aku ingin merasai suasana malam di sini. Guna sahaja Traveloka untuk dapatkan penginapan di sini. Senang!








              • Great Ocean Road
                • The Great Ocean Road adalah laluan sepanjang 243 kilometer di pantai tenggara Australia. Ia dibina diantara tahun 1919 hingga 1932 sebagai peringatan kepada anggota tentera yang terkorban semasa Perang Dunia Pertama. Kini ia tersenarai sebagai Warisan Negara Australia. Aku teringin nak menikmati scenery yang memukau di sepanjang laluan ini seperti pelbagai bentuk batu kapur yang digelar Twelve Apostles. Lagi best kalau dapat naik helikopter selama 15 minit dan menangkap keindahan Twelve Apostles dan sekitar Port Campbell National Park dari awan biru! Priceless moment!





              • Puffing Billy Railway
                • Puffing Billy Railway merupakan kereta api stim @ wap yang terletak di Dandenongs, setengah jam dari Bandar Melbourne. Keretapi ini asalnya adalah salah satu daripada lima narrow gauge lines of the Victorian Railways yang dibuka sekitar awal abad ke-21. Kini ia merupakan antara kereta api wap dan attraction yang paling popular di dunia. Alangkah bestnya dapat duduk sambil melunjur kaki di tepi tingkap kereta api sambil melihat panorama bukit bukau serta perkampungan yang indah permai. Jangan lupa lambai tangan pada kanak-kanak bila kereta api melalui kawasan sekolah ye!



                • Street Art di Hosier Lane
                  • Melbourne sangat terkenal sebagai one of the world’s great street art dimana pelbagai seni graffiti yang unik dan kreatif dapat dilihat dan salah satu hotspot untuk melihat hasil seni ini adalah di Hosier Lane. Terletak berdekatan dengan Federation Square, pastinya aku cukup teruja untuk mengambil banyak foto sambil menikmati hasil kreativiti anak muda tempatan. Kalaulah aku sekreatif mereka!




                  • Brighton Beach
                    • Brighton beach terkenal dengan bathing boxes yang pelbagai warna. Brighton beach adalah salah satu kawasan pantai yang popular di Melbourne. Terletak 1 km dari south-east of Melbourne's central business district, pastinya dapat berkelah mahupun berbasikal disini mampu menenangkan jiwa. Jangan lupa ambil gambar dengan bathing boxes banyak-banyak and upload dalam Instagram! Jangan lupa hastag #bathingboxes #brightonbeach sekali!



                    Actually, there's a lot more yang Melbourne boleh offer kat aku cuma ini sahaja perkara utama yang aku nak buat dulu disana. Mana lah tahu kalau-kalau masa tengah berjalan-jalan ataupun tersembang pula dengan local people akan memberi aku lagi banyak idea untuk meneroka bumi Melbourne ini. Oh Melbourne! Kau tunggu aku datang! Semoga doa aku dimakbulkan. Amin.



                    Tentang Traveloka – 

                    Traveloka merupakan travel booking app untuk semua destinasi domestik mahupun antarabangsa. Ianya boleh diakses melalui desktop, mobile web dan juga aplikasi di dalam telefon bimbit (Android dan iOS) di mana-mana sahaja pada bila-bila masa. Telah bekerjasama dengan lebih daripada 70 syarikat penerbangan domestik dan juga antarabangsa, Traveloka memberikan anda akses kepada lebih 100,000 laluan penerbangan seluruh dunia.
                    Bukan itu sahaja, Traveloka juga memberikan anda lebih 100,000 senarai pilihan penginapan yang sesuai untuk budget dan keperluan anda. Mudah kan? Anda juga boleh membuat pembayaran booking anda dengan melalui pelbagai jenis sistem pembayaran. Khidmat pelanggan 24 jam juga tersedia untuk para pelanggan Traveloka. Apa lagi anda tunggu? Tempah tiket penerbangan dan hotel anda di www.traveloka.com.my atau muat turun aplikasi Traveloka di telefon bimbit anda sekarang!





                    #MYTravelokaEscapade #REEFISM #REEFISMTERRITORY

                    0 comments:

                    A VERY SPARKLING X-MAS IN PAVILION KL BROUGHT TO YOU BY SPRITZER

                    December 21, 2016 REEF OMAR 0 Comments


                    HI REEFISM! I am truly honored to be invited by Spritzer Malaysia recently to experience the magical X-mas celebration happened in one of the most prestige shopping mall in Malaysia, Pavilion KL.

                    This closed event was meant to happen not only to celebrate the X-mas but also to promote their special drink called Spritzer Sparkling. This lightly carbonated water provides just the right amount of effervescent that blends delightfully well with fruit punches and any specialty liquor for endless beverage possibilities.

                    Guests of Spritzer’s Sparkling Christmas will first see Spritzer’s Wishing Globe, where a Spritzer Sparkling angel will greet them and give away free Sparkling bottles. Customers are also encouraged to go to Fashion Avenue on Level 3 and visit the Spritzer Sparkling Kombi Van booth, a cool, contemporary area where they can hang out while the Sparkling barista mixes drinks for them.

                    There will also be sights, events, and promotions for everyone to enjoy. The special 70-foot Spritzer Sparkling Christmas tree will light up the mall for the whole event period, offering shoppers a magnificent sight for the holidays.




                    my carousel tix and lucky draw number!

                    the arrival of guests






                    The event was successfully launched by Dr. Chuah Chaw Teo, the Executive Director of Spritzer Berhad together with their respective top management’s members.

                    emcee for the party

                    Opening speech by Dr. Chuah Chaw Teo, the Executive Director of Spritzer Berhad

                    Beside, there were a few great performances such as choir performance by Singaholics, IPAD dance, live band, flash mob dance and the climax of the event was performance by one of the Top 5 Bartender in Kuala Lumpur. The most awaited moment was the lucky draw session where the luckiest guests won 10 unit of mini fridge together with one grand prize of Apple MINI IPAD.

                    live band performance

                    Singaholics choir

                    Bartender showed some skills



                    lucky draw session

                    Ipad Dance

                    flash mob dance

                    the luckiest guest who received the Ipad

                    ready to serve the guests







                    All the guests were having so much fun and we were given chance to ride the 1st in the world of Swarovski Crystallized Merry-Go-Round. This magnificent carousel is adorned with more than 3 million Swarovski.

                    can you spot the Swarovski? Its everywhere!





                    Thank you Spritzer Malaysia for the most memorable moment I experienced.

                    Additionally, from 17 December 2016 to 1 January 2017, shoppers who spend RM50 in a single receipt at Dining Loft on Level 7 can pay a visit to the Spritzer Sparkling Kombi Van booth and redeem special Christmas limited edition Spritzer Sparkling bottles.

                    goodie bags


                    i got my early X-mas gift from Spritzer

                    Thank you Spritzer for having me!

                    Spritzer Sparkling and Spritzer Malaysia would like to take this opportunity to wish you a festive holiday and a very happy new year. May all the sweet magic of Christmas conspire to gladden your hearts and fill every desire. Merry X-mas and Welcome 2017!


                    #REEFFISM #REEFISMTERRITORY #SPRITZERSPARKLING #SPRITZERXMAS #SPRITZERMALAYSIA

                    0 comments:

                    Powered by Blogger.