IKLAN RAYA 2018 YANG BEST, RAMADAN TERBAIK SYAWAL DARI YEO'S MALAYSIA

May 29, 2018 REEF OMAR 0 Comments


Yes! Ramadan datang lagi. Terima kasih Allah kerana masih memberi peluang kepada saya untuk merasai pengalaman berpuasa untuk kali ini pada tahun 2018. Kalau bulan puasa, tak sah kalau tidak bersembang tentang juadah berbuka puasa. Kadang-kadang sampai naik pening fikir nak makan apa untuk berbuka puasa. Bayangkanlah jika anda singgah ke bazaar Ramadan, rambang mata dibuatnya. Itu baru makanan. Belum sentuh bab minuman lagi.

Kalau tanya apakah minuman kegemaran saya bila berbuka puasa, selain air sirap sudah pasti minuman Yeo’s. Siapa tak kenal minuman Soya, Krisantimum dan Cincau daripada jenama Yeo’s! Jenama yang telah menjadi pilihan sejak saya masih kecil lagi.

Baru-baru ini saya terlihat video terbaru Yeo’s sempena bulan mulia ini. Tajuknya “Syawal Terbaik Ramadan”. Kisah kanak-kanak bernama Syawal menjalani ibadah puasa namun akhirnya tidak berdaya menahan lapar dan dahaga lalu mencuri berbuka puasa di dalam biliknya. Tindakannya itu pantas dihidu oleh kedua ibu bapanya dan membawa kepada berdas-das bebelan oleh ibunya.










Melihat akan kesedihan Syawal setelah dimarahi ibunya membuatkan ayahnya yang bernama Syafiq “membawa” Syawal ke zaman semasa ayahnya masih kecil. Bagaimana ayah Syawal ketika kecil juga pernah berpuasa yang yok dengan mencuri minum air dipili namun kantoi didepan neneknya. Habis dihambatnya ayah Syawal keliling rumah. Betapa garangnya nenek Syafiq (ayah Syawal) dalam mendidik tentang disiplin berpuasa. Namun disudut hati nenek nya tersemat kasih saying yang tidak berbelah bagi kepada ayah Syawal. Tidak pernah luak walau sedikit. Minuman Yeo’s Soya menjadi memori indah buat ayah Syawal dan neneknya kerana ia mahupun Syafiq mendapatkan kesihatan yang baik dengan minuman Yeo’s yang sedap.

Menyesali akan kesilapan Syawal, lalu beliau terus mendakap ibunya sambil berkata Syawal sayang Mama. Terima kasih kerana memberi yang terbaik untuk Syawal. Tersentuh hati mendengar ungkapan itu. Layari laman Youtube atau Facebook rasmi Yeo's Malaysia untuk video penuh.









Video ini mengingatkan saya masa zaman kanak-kanak. Can you imagine zaman kanak-kanak manalah tahu erti sebenar puasa. Bila nak dekat tengahari mula terasa lapar dan dahaga. Jadinya berulang alik masuk bilik air lah dengan alasan nak mandi. Padahal dalam diam curi minum air paip. Hahaha. Bila kantoi dengan mak, lari tak jejak tanah. Mak saya memang garang orangnya. Bayangkanlah bagaimana beliau menjaga 8 orang anak yang macam-macam ragam. Namun bila difikir balik, garang emak sebenarnya sekadar ingin mengajar anak-anak untuk menjadi manusia yang berguna di masa hadapan. Bila berbuka puasa, beliau memang sering menghidangkan samada Yeo’s Krisantimum atau Yeo’s Soya. Memang menjadi minuman wajib bila berbuka puasa. Sebab emak tahu minuman Yeo’s selain sedap ia juga boleh menjadikan anak-anaknya sihat. Senang kata Sedap & Sihat. Begitulah alkisahnya zaman kanak-kanak riang bila tengok minuman Yeo’s.

Berbalik kepada menu berbuka puasa. Anda semua mesti pening kepala fikir nak makan apa untuk berbuka nanti? Memikirkan bila balik kerja kena hadap jalan sesak dan menyebabkan kekangan untuk menyediakan juadah yang berbaloi untuk dimakan masa berbuka nanti. Apa pun, pastikan makanan yang kita ambil nanti Sedap dan tentu sekali Sihat! Yelah. Satu hari badan kita tidak mendapat nutrisi bukan! Jadi waktu berbuka puasa kenalah dapatkan balik tenaga agar badan kekal sihat.

Contohnya pengambilan minuman Yeo’s Soya yang sesuai dijamah waktu berbuka dengan dua biji kurma. Bila sudah mendapat energi, bolehlah kita menunaikan solat Mahgrib dulu sebelum makan yang lebih berat. Kalau tak pun boleh minum Yeo’s Teh Krisantimum yang rasanya lebih ringan dan mampu menghilangkan rengsa atau panas badan. Ye la sehari suntuk bekerja, mungkin bila sampai rumah berbuka tak sempat nak mandi dulu, jadi minum Yeo’s Teh Krisantimum dengan kuih muih sedikit.






Tapi paling juara tentulah Yeo’s Campur. Anda masih ingat gabungan Yeo’s Cincau dan Yeo’s Soya? Minuman kegemaran ramai tu. Sebelum macam-macam jenis minuman sekarang popular, Yeo’s Campur sudah lama viral di seluruh Malaysia. Apalagi campurlah berbuka kali ini!







Layari www.yeos.com.my , LAMAN FACEBOOK RASMI YEO'S MALAYSIA atau hubungi 1300-80-2828 untuk mendapatkan maklumat lanjut.

#TERBAIKRAMADAN #SEDAPDANSIHAT #YEOSRAMADAN

0 comments:

K-POP BOY BAND SENSATION BTS'S NEW ALBUM AVAILABLE ON SPOTIFY

May 21, 2018 REEF OMAR 0 Comments


BTS is back to rock your world with their latest album, Love Yourself ‘Tear’. Tracks include “Fake Love”, and “Airplanes Pt 2”. BTS (also known as the Bangtan Boys) is the first K-Pop band to enter Spotify’s Global Top 50 charts. The Global Top 50 chart reflects the daily ranking of songs on Spotify that have been released from all over the world, and this is the first time a Korean artist has entered the chart.







For all your BTS needs look no further than the Spotify playlist This Is BTS.







As a special gift to the ARMY, tweet using any of the following hashtags, #BTSxSpotify; #SpotifyxBTS; #AskBTSxSpotify; #SpotifyLoveYourself; #LoveYourselfxSpotify, to unlock a custom  emoji. Happy streaming!




THANK YOU TO SPOTIFY MALAYSIA!

#REEFISM #REEFISMTERRITORY #SPOTIFY #SPOTIFYMALAYSIA

0 comments:

DAY TRIP TO SINGAPORE WITH JUST RM135

May 20, 2018 REEF OMAR 2 Comments


Siapa yang tidak suka travel bukan? Travel memberi peluang kepada minda untuk meneroka perkara baru dalam hidup. Takkan nak menghadap kerja sahaja 24 jam. Boleh jadi gila dibuatnya nanti. Namun saya percaya walaupun ramai yang suka travel tetapi terdapat beberapa masalah yang menghalang anda untuk kembara. Saya senaraikan 3 perkara utama sahaja. Pertama adalah masalah duit. Ada merasakan travel memerlukan sejumlah wang yang banyak untuk menampung perbelanjaan percutian anda. Kedua adalah masalah cuti kerana ada sebilangan anda yang susah untuk mendapat kelulusan cuti daripada majikan. Ketiga adalah anda pening untuk menyusun sendiri jadual perjalanan percutian anda. Bahagian ini saya juga harus akui ia bukan suatu kerja mudah. Anda perlu sedikit pembacaan untuk belajar dan mengetahui apa yang terdapat di sesuatu destinasi yang dituju. Jangan main redah saja. Nak lagi tips? Dengarkan saya bersama Suzai di segmen Geng Kembara podcast Ais Kacang.

Berbalik kepada isu-isu yang saya senaraikan tadi. Jika ketiga-tiga isu menjadi kekangan kepada anda, apa kata anda lakukan saja percutian satu hari atau Day Trip. Jimat masa, wang dan yang paling penting anda masih boleh bercuti dan lari dari kesibukan kerja. Seperti yang saya lakukan baru-baru ini iaitu Day Trip to Singapore.

Kenapa Day Trip sahaja? Tujuan sebenar adalah untuk lari sekejap dari Kuala Lumpur dan passport saya dah lama tidak bercop. Rindu nak berjalan keluar negara. Cuma masa dan bajet tidak mengizinkan. Nasib baik rakan saya, Sally memperkenalkan saya kepada Raini Travel. Sebuah agensi pelancongan yang menyediakan pakej ke beberapa buah negara sahaja seperti Jepun, Vietnam, New Zealand dan Singapore. Pada mulanya saya agak ragu-ragu dengan trip ini kerana terus terang saya tidak pernah menggunakan agensi pelancongan untuk merencana trip saya. Namun tidak salah untuk mencuba bukan.

Trip ini telah berlangsung pada 4-5 Mei 2018 (hujung minggu) dimana semua peserta rombongan dikehendaki berkumpul di KL Sentral pada Jumaat malam. Dalam jam 10.30 malam, bas terus gerak menuju ke selatan dimana kami akan berhenti di RnR Gelang Patah dalam jam 3.30 pagi Sabtu untuk mandi dan bersarapan sebelum bergerak masuk ke Singapore melalui TUAS Checkpoint.







Jangan risau tentang pengangkutan sepanjang trip di Singapore kerana pihak Raini Travel memang menyediakan pakej ini termasuk pengangkutan di dalam Singapore menggunakan bas persiaran berhawa dingin termasuk pemandu pelancong dari Singapore lagi. Nak tahu kemana saya dan semua ahli rombongan pergi?

✔ Merlion Park







Ini adalah tarikan pertama yang dibawa oleh Raini Travel. Kalau ke Singapore tak sah kunjungan anda kalau tidak ke sini sebab ia adalah mercu tanda Singapura. Ia telah dibina pada April 2002 dan berhampiran dengan Central Business District (CBD). Kalau anda perasan bentuk Merlion ini seperti gabungan Singa dan ikan duyung bukan?


✔ Esplanade

















Selain Merlion Park, ada sebuah pusat persembahan seni bertaraf dunia bernama Esplanade. Ia berkeluasan 60 ribu meter persegi dan uniknya bentuk bangunan Esplanade seperti durian. Selain itu berhampiran dengan Esplanade dan Merlion Park ini, anda boleh menyusuri Singapore River kerana terdapat beberapa patung menunjukkan tentang aktiviti perdagangan zaman dahulu. Malah terdapat beberapa tarikan di kawasan berhampiran seperti Asian Civilisations Museum, Dalhousie Obelisk, Cavenagh Bridge dan juga beberapa bebola cermin yang mengingatkan saya kepada Cloud Gate di Chicago.


✔ Bugis Street











Selesai berfoto di kawasan Merlion Park, kami terus dibawa ke pusat membeli belah terkemuka di Singapore. Anda boleh dapatkan pelbagai barangan cenderahati yang murah. Disini juga terdapat sebuah kedai yang menjual pelbagai produk kebanyakkan berharga SGD 1. Jangan lupa juga untuk mengambil gambar tangga warna warni di belakang bangunan Bugis Street.


✔ Masjid Sultan/Arab St.



Selesai bershopping, kami terus dibawa ke masjid yang tertua di Singapore. Masjid Sultan terletak kawasan Kampung Glam. Ia telah dibina pada 1824 untuk sultan pertama di Singapore, Sultan Hussein Shah. Anda juga akan dibawa ke Malay Heritage Centre untuk mempelajari susur galur sejarah Melayu di Singapura.


✔ Kampong Glam



Namanya kampung ini sudah cukup membuat ramai yang tertarik. Sebenarnya nama tempat ini diambil daripada pokok gelam yang dahulunya digunakan dalam pembuatan bot, ubatan malah perasa makanan. Kampung Glam kini merupakan pusat warisan Melayu dan anda boleh dapati pelbagai juadah menarik seperti Nasi Padang, kuih Melayu sehingga ke menu Antarabangsa. Jika anda gila shopping, terdapat pelbagai kedai kain serta butik menjual baju kebaya dan minyak wangi dari Arab Street hingga ke Bussorah Street.


✔ Singapore Zam-Zam Restaurant





Berhampiran dengan Masjid Sultan, anda wajib mencuba murtabak paling sedap di Singapura sejak 1908. Restoran Zam-Zam sememangnya terletak dengan murtabak dan Nasi Briyani. Menariknya, anda boleh membeli secara Drive-Through di restoran ini.


✔ Pulau Sentosa




















Kalau ke Singapore memang wajib datang ke pulau ini sebab ia adalah pulau yang penuh dengan aktiviti keseronokan.Di sini ada Universal Studio Singapore, Hard Rock Cafe, Resorts World Sentosa, Madame Tussauds, dan banyak lagi. Panjangkan langkah anda ke Palawan Beach dan Siloso Beach kerana terdapat terdapat macam-macam aktiviti menarik boleh dilakukan seperti di Luge & Skyride, MegaZip Adventure Park, KidZania Singapore, malah menyaksikan pertunjukan gabungan air, muzik, laser dan api di Wings Of Time. Oh ya! Jangan lupa juga disini terdapat sebuah lagi patung Merlion!


✔ Gardens by The Bay





Destinasi terakhir kami dibawa ke sebuah taman semulajadi seluas 101 hektar. Taman ini sungguh besar, berwarna-warni dan futuristik namun penuh dengan tumbuh-tumbuhan sebenar. Di sini juga anda akan dibawa melihat pertunjukan yg diberi nama Garden Rhapsody Light Show. Show yang sangat unik dan cantik dengan pergerakan lampunya mengikut rentak muzik yang dipasang. Pertunjukan ini berlangsung setiap hari selama 15 minit pada jam 7.45 malam dan 8.45 malam.. Menariknya, pertunjukan ini mempunyai tema tertentu dan saya sempat melihat pertunjukan bertemakan Star Wars.

Secara total, kami melawat 8 tempat menarik dan boleh saya katakan MUST VISIT attractions jika anda ke Singapore. Pakej yang ditawarkan oleh Raini Travel sememangnya berbaloi dari segi harga dan servis. Malah dengan RM135, saya bukan sahaja dapat ke luar negara dan meneroka hampir satu Singapore, malah percutian ini menjimatkan masa dan wang saya. Saya tidak perlu pening untuk susun jadual dan tidak perlu bersusah payah turun naik MRT atau pengangkutan awam kerana semuanya disediakan oleh pihak Raini Travel. Hanya bawa duit untuk shopping dan makan sahaja. Jika anda yang sibuk sangat dengan kerja dan susah ambil cuti atau pelajar yang teringin nak travel tapi kekurangan bajet, ini adalah trip yang paling sesuai untuk anda. Malah trip ini sesuai untuk satu famili. Dengan RM135, anda akan mendapat pengangkutan pergi balik KL-Singapore (bas persiaran berhawa dingin, insurans dalam bas, light breakfast (roti dan air mineral), pemandu pelancong. Kalau anda dari Johor, anda boleh juga trip ini dengan cuma membayar RM99 tau!

Pihak Raini Travel menganjurkan Day Trip to Singapore sekali sebulan. Anda boleh lihat jadual untuk trip tahun 2018 dibawah.

29 - 30 Jun
27 - 28 Julai
31 Ogos - 1 Sept
28 - 29 Sept
26 - 27 Oct
30 Nov - 1 Dis
28 - 29 Dis

Terima kasih Raini Travel kerana menjadikan percutian hujung minggu saya awesome! Layari laman media sosial rasmi Raini Travel bagi mendapatkan maklumat lanjut!







LAMAN WEB RASMI

LAMAN FACEBOOK RASMI

LAMAN INSTAGRAM RASMI

WHATSAPP

TELEFON
016-7744594 
(Ainyy Zain)


#REEFISM #REEFISMTERRITORY #VISITSINGAPORE #RAINITRAVEL #RAINITRAVELxSINGAPURA #SGdaytripwithRAINItravel

2 comments:

Powered by Blogger.