Weekend Getaway to Melaka/Malacca - Dec 2015

10:46 pm SHARIFFUDIN AZHAR OMAR 0 Comments

Salam REEFISM semua...

Sihat kah semua? Saya harap semuanya baik-baik saja.

Pada 5-6 Disember 2015 saya berpeluang untuk bercuti ke Melaka. Short trip kali ini agak special sebab kali ini bersama keluarga saya dan travel buddy saya. Actually tujuan sebenar ke Melaka kali ini sebab kawan saya menghadiri wedding officemate dia. Jadi dia tersewa satu condo...hahahaha.....Memandangkan condo tu besar jadi saya ajaklah famili saya iaitu kakak saya dan famili, mak dan adik bongsu saya join sekali sebab rugi sewa condo besar-besar tapi tak utilize kan......hik3...

Kami bergerak dari KL dalam pukul 9.30 pagi dan berhenti untuk breakfast sekejap di R n R Nilai sebelum meneruskan perjalanan. 
Kami sampai di Tol Ayer Keroh dalam pukul 11 pagi dan terus ke pusat bandar sebab nak jalan2 kawasan sekitar sementara boleh check in dalam pukul 1 tengahari.

apa yang di bebelkan tu

abam hensem

jalan clear je

sampai sudah
Kami park di belakang Mahkota Parade dan menapak untuk ke area A Famosa. Actually saya ada terbaca tentang The Pirates Adventure Melaka Alive iaitu satu new attraction di bandar Melaka ni. Lokasi betul2 di hadapan A Famosa. Jadi teringin lah nak alami sendiri. Harga dengan MyKad cuma RM 20 bagi dewasa, RM 15 bagi kanak-kanak berumur 4 - 12 tahun dan kanak2 bawah 4 tahun percuma. Waktu operasi bermula seawal 10 pagi. Tapi sedihlah sebab tak sampai 10 minit dah abis tour. Tak berbaloi rasanya sebab dalam dia macam rumah hantu je. Tak menarik langsung.

seronok dapat belon

si abang jalan macam dah besar je tak mau pegang tangan

mesti penuh belia dalam ni kan....

melaka ni macam2 muzium ada

Inilah sisi depan The Pirates Adventure

tiket masuk

kesian sampai tinggal tulang tunggu orang rescue

sisi tepi

sisi depan

kaunter tiket

banner

family photo wajib

view dalam

si abam takut sampai tutup mata

serem katanya

apakah

motip???

sapalah punya kepala ni

sotong besar

Selesai di The Pirates Adventure tu kami terus ke A Famosa amik2 gambar fefeeling tourist....hahahahah...


kebanggaan Melaka

Proclaimation of Independence Memorial

sorry ye mak saya nak posing jap

acah acah model

meriam

abam....pandang depan

mari menaiki tangga

tinggalan sejarah di A Famosa

klasik

turn saya pulak

turn mak saya ye

atas A Famosa

view dari atas bukit

sejarah

time ni ramai juga pelancong

3 dara pingitan

model pintu beraksi

kami tak masuk pun

muzium ni pun kami tak masuk

sila baca

peta Kota Melaka

sapa nak hantar surat guna alamat ni ye

pas main dahaga

abam pun nak pose jugak

eh...majuk ke abam?

Kemudian kami terus menapak di area Pahlawan Walk untuk makan lunch. Kami lunch di Restoran Hajah Ruhana. Highly recommended tau sebab makanan dia sedap dan tidak pack dengan orang. Owner dia pun friendly. Singgah di Pahlawan Walk sebab mak saya nak beli belacan dan cencaluk. Pahlawan Walk ni adalah pusat jualan produk tempatan.

jalan menuju ke kedai makan

korang kena makan kat sini tau....

pantang nampak belon

nak beli belacan atau cencalok kat sini je

dalam Pahlawan Walk

lagi

Kami stay di Tiara Green Condo yang terletak di dalam kawasan Tiara Golf Club Jalan Gapam, Bukit Katil. Landmark Tiara Golf Club ni ialah ia betul2 opposite perumahan mewah Vista Kirana.
Harga semalam untuk rumah 2 bilik adalah rm178 sahaja. Ada juga yang 3 bilik tapi harga dalam RM 200++. Saya tak pasti samada ianya buka kepada awam atau hanya yang ada event disitu sahaja boleh booking sebab wedding officemate kawan saya tu dibuat di sini. Korang cuba call pihak golf club untuk sebarang pertanyaan ye.

Kami kena amik kunci di Golfer Changing Room yang terletak di bangunan utama Tiara Golf Club. Korang tanya je ngan guard situ kata nak amik kunci condo dekat mana. Bila ambil kunci terus buat full payment dan check in.

view mewah

bilik 2 katil

bilik kecil

ruang depan

dapur lengkap

ruang tamu

sini ada swimming pool

Kawan saya ada wedding dinner start kol 630pm. Sementara tunggu function tu abis kami satu famili lepak kat condo saja.

Dalam pukul 9.00 pm kami keluar untuk dinner. Kami teringin nak cuba seafood di Medan Ikan Bakar Alai sebab katanya sedap dan murah. Hj Musa Ikan Bakar. Sayangnya tidak menepati citarasa kami dan rasa masakan dia biasa-biasa saja. Pastu staff dia agak kurang ajar tau sebab saya tanya elok-elok nak order nasi dan lauk dengan siapa? Dia boleh jawab dengan nada berlagak order amik ngan orang lain. Saya pun sound baliklah awat kekwat sangat. Dia pun cam malu kot terus blah. Adik...saya tau awak penat tapi dah kerja line ni kena hadam la dik oi. Saya dah pengalaman 10 tahun dalam kendali restoran yang pelanggan yang berpusu-pusu so jangan nak cong ngan saya ek. Pas tu nak kata murah tak pastilah sebab kami amik ikan siakap masak stim halia, sotong goreng tepung pastu nasi putih untuk 5 orang makan dan air seorang segelas harga RM 58. Lain orang lain taste agaknya. Kami compare dengan Kedai Embui Urai milik Mila Jirin yang terletak di Puchong Prima jauh lebih sedap especially Sotong Goreng Tepung dia...Pergh...u guys should try tau makan di Embui Urai tu. Nanti ada masa saya review kedai Embun Urai tu ye.

Day 2 kami bangun dan siap2 nak check out sebab nak ke Klebang. Kali ni kami nak cuba pekena Coconut shake sebab biasa pergi selalu penuh yang pelanggan.

seronoknya adik

ala...so sweetttttt

diorg nak buat peace tapi tak jadi

tempat wajib kalau ke Melaka

pagi-pagi dah ramai manusia

breakfast kami

nasi lemak dia sedap juga

tujuan utama ke sini...memang sedap bangat

tengoklah pelanggan yang datang

makan tak pandang kiri kanan

Pastu kami terus ke Bustel Klebang. Actually dulu saya dah pernah ke sini cuma kali ni nak bawak famili saya pulak.

Bustel Klebang

unik

ok snap satu gambar

adik malu-malu

abang adik

menung masa depan ye abam

oh indahnya

damai

tenang dan windy

say cheese


kat klebang ni pun ada permainan ni

On the way balik ke KL kami singgah di Freeport A Famosa Outlet ala2 Johor Premium Outlet. Keluar di PLUS Tol Exit Simpang Empat (ada tulis A Famosa Resort).
Ia baru sahaja dibuka jadi kami tak nak lepas peluang melihat tempat shopping baru sebab dah alang-alang lalu jalan situ kan.

sebelum masuk highway singgah sini sebab si abam terberi beri

pasukan bola sepak lebah

sapa2 nak beli madu asli kat sini pun boleh

kat area A Famosa Resort pun ada Cendol Bakar Kuala Selangor

dah sampai

bahagian depan

parking penuh

laluan pejalan kaki

ramai datang sini window shopping

suasana dalam

takyah gi jauh-jauh nak tengok salji

food truck

sini ada buffet murah, RM 9.90 per pax tapi rasa biasa-biasa aja

ibu, adik nak beli baju boleh?

landmark Freeport A Famosa Outlet

time ni panas giler

tempat wajib bergambar

view lagi

lagi

dan lagi

boleh naik atas kincir tu tau

sorry ye ibu saya nak pose jap

seronok si adik dapat jalan-jalan

Untuk ke Freeport A Famosa korang follow je signboard ke A Famosa Resort. Betul 2 sebelah resort tu saja. Kami saja window shopping tengok tempat baru. Banyak kedai tak bukak lagi dan pembinaan pun masih belum siap sepenuhnya. Kalau orang nak pi better tunggu dalam 6 bulan dari sekarang baru berbaloi.

Itulah kisah weekend getaway saya ke Melaka baru-baru ni.

Till then...daaaaa....




0 comments:

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.