First Trip Ever ke Bangkok 2011

9:39 pm Shariffudin Azhar Omar 2 Comments

Salam...aloha warga REEFISM....gitewwwwww....fefeeling retis...tapi ok gak...maybe one day saya bakal ada follower sendiri...Who knows.....Aminnnnn....

Okla saya nak cite pasal pengalaman pertama mengembara@travel. Atleast untuk mereka2 yg first time nak travel tu leh la mula menyimpan impian dan ada idea camne nak start travel. 

As i've told u guys before that my very first trip was Bangkok and it happened in 2011..bulan tak bape ingat..ujung tahun tak silap..sebelum nak pi tu macam perkara kena buat...kena settle kan hal PTPTN lagi....disebabkan perasaan travel berkobar2 maka sanggup redah semua gelora...hahahaha...dahla banyak benda tak reti...siap beli buku travel bagai..saya refer blog2 kat internet jugak..so saya nekad kan diri sbb kalau saya tak start sekarang bila lagi kan????

Orait...journey saya dan adik bongsu saya bermula dengan menaiki bas PLUSLINER dari stesen KTMB Kuala Lumpur ke Pulau Pinang. For your info train ke Bangkok hanya ada route dari Butterworth ke Bangkok dan train hanya ada sekali sehari sahaja je iaitu pukul 240pm camtu. TAKE NOTE ye....

Inilah adik bongsu saya

Sampai je Penang saya dan adik saya terus lepak umah member semalam. Esok paginya terus siap2 pi terminal feri naik bas Rapid Penang untuk ke Butterworth. Kitaorg gerak awal ke stesen keretapi sebab nanti pape tak kelam kabut. first time nak travel katanya...hik3

Sampai kat stesen KTMB Butterworth saya dan adik saya pun tunggu smpi train smpi. For your info untuk tiket balik Bangkok ke Butterworth kena beli kat sana tau...so tawakal jela...sapa ada kawan kat Bangkok leh pesan siap2 belikan...


stesen sementara katanya... stesen tetap tak tau camne..
setia menunggu
kanak-kanak Ribena
beg pun nak amik gambar sorang juga...

So pada pukul 240pm train pun mula gerak...Yeay...Masa tu saya excited giler sbb nak menunaikan impian bakal tercapai. Ramai tanya saya kenapa Bangkok? mmmm...ntahle...Saya hanya ikut kata hati...sbb masa tu saya dok belek2 Google Maps dan memikir manalah nak pi. Tetiba tgk blog2 orang travel dan terbaca blog sal trip ke Bangkok. Kadang2 kata hati adalah jawapan yg terbaik namun risky...Life is about taking risk kan???

Bermula pengembaraan cik Reef dan adiknya....sampai kat stesen Padang Besar dalam pukul 6 petang camtu dan kena turun cop pasport bagai...time tu saya baru belajar kena isi imigration form bagai...tak lama pun proses imigresen..dalam 10 minit dah settle..naik balik train...saya perhati ramai foreigner yg menaiki train..maybe diorg suka adventurous style dan banyak masa..Untuk naik train ada memerlukan masa yang banyak sbb journey dari Butterworth ke Bangkok adalah dalam 22 jam..ramai tanya saya tak kebas ke dok lama2 dalam train?? Tak pun sbb malam seat tu ditukar jadi katil..so baring je la...hahaha...time tu pengalaman dia...AMAZING....

Kitaorg tiba kat Hatyai dalam kol 8pm untuk sambungkan coach yang dari Hatyai ke Bangkok. So train stop dalam setengah jam gak la sbb nak punggah naik makanan untuk cafe dalam train tu..cafe tu tak halal ye...so kalau lapar sangat order je vegetarian food. Sila bawak bekal makanan siap2 ye untuk isi perut sepanjang perjalanan. Pas train dah gerak so kami semua baring jela...Kebetulan jiran katil kami tu agak friendly..minah ni orang Thailand. Dia dari Butterworth nak balik Bangkok. so kitaorg sembang je la ngan dia walaupun english masing2 bersepah...janji faham maksud nak disampaikan...hahahaha..

siapakah minah Thai ini???jeng3...
Bangun pagi tu dalam kol 7am tgk2 train lalu tepi laut uollzzz....view sunrise dia yaraabiii....AWESOME... Sepanjang perjalanan saya dapat lihat pelbagai rupa dan gelagat alam. Budak2 nak pi sekolah la, view ladang yang cantik dan macam2 lagi..
Dalam kol 1 tghari kitorg pun smpai kat Hua Lamphong Railway Station which located in Bangkok...Yeay...dah smpi dah rupanya....tak sabar nak explore...hahaha...

 keadaan stesen keretapi Hua Lamphong

apa usha2?

interior stesen

stesen keretapi ni link dengan metro station. sangat senang nak ke city

keadaan luar stesen keretapi

pemandu tuk tuk dengan menanti untuk mengetuk penumpang
so keluar je dari train benda pertama kitorg buat beli tiket balik...malangnya tarikh yg nak balik tu tiket takde...so terpaksa la beli tiket the next day nya...so kenalah stay extra satu hari..takpe..nasib baik semua bisa diatur. Oh ye...minah Bangkok yang saya kenal dalam train tu yang tolong saya belikan tiket dan juga hantarkan kami ke hotel yang dah di book awal. Baikkan minah tu...nama dia baru saya ingat...Ning...bukan Ning Baizura ye...hik3

Sampai je hotel terus check in dan rehat2..pastu petang keluar cari makanan halal..saya dah studi skit2 sal halal food di Bangkok ni...
So bermulalah eksplorasi dunia saya buat pertama kali nya di Bangkok ni..Saya dan adik stay dalam 1 minggu jugakla campur masa dalam train dan overnite di Penang.

hotel kami stay namanya take a nape hotel...sangat strategik lokasinya
sepintas lalu

mau ke mana pak???

gerbang

why so serious bang????

golden palace

view lagi

oh teratai bunga indah...eh..mana bunganya???

berapa lama mau tahan daaaa.....

golden palace view

di area golden palace.kalau tahan panas lehla sewa..

mau balik umah ke cik jah???

sekitar golden palace

mall ala2 pavilion kl katanya...

event apa tah masa ni...tak ingat....

arah ke Sg Gadut mana ye??? 

mall ni pun femes. ala makanan halal dalam mall ni.

gadis anime terlepas di Bangkok

eh...mana kasut????

apa pandang2!!!!!!!


opera siam...sesuatu yang unik untuk ditontoni...

Welcome to Thailand..kap kun kap....

Chao Praya river

view dari boat

macam jambatan kat Putrajaya je....

dah macam rumah

tarian tradisi

Xmas deco di depan mall

snow man yang takkan cair

leh main tukar2 kepala pulak...

dok dekat pun nak sembang on the phone......

landmark Chatuchak Market

peace y'all

si octopus pun ada kat sini....

sekilas pandang

Apa yang leh saya simpulkan sepanjang eksplorasi dunia pertama di Bangkok ni adalah travel ni sebenarnya best sangat dan ia tidak memerlukan kos yang tinggi, janji ada perancangan yang baik. Saya pun tidak la studi sangat masa gi Bangkok ni sbb masa tu saya nak belajar sendiri melalui pengalaman. Dari situ saya lebih mengenali budaya masyarakat setempat. Kannnn......

Untuk mereka yang baru nak berjinak2 dalam mengembara@travel ni nanti untuk post akan datang saya akan bagi tips yang saya amalkan sampai sekarang. Tips yang saya akan share nanti lebih kepada persediaan asas untuk travel. Saya share bukan sbb saya bagus atau hebat dalam travel. Saya pun masih belajar dari sifu2 travel dalam dunia blog ni sbb saya nak ramai orang kita keluar dan bukak mata dan hati untuk belajar tentang hidup..hidup bukan hanya di Malaysia sahaja tau konsepnya...so kenalah xplore untuk menjadi manusia lebih baik..giteww... Dalam masa sama nanti saya akan promote blog2 sal travel yang best untuk dijadikan panduan sbb saya pun banyak refer ngan blog2 tu bila nak travel. Infact ada blogger yang saya buat kawan...hik3...

Orait semua REEFISM...till then...daaa.....

2 comments:

WOW

AMAZING DEAL

MY FAVOURITE BLOGS

FOODIE

View my food journey on Zomato!
Powered by Blogger.