LUSCIOUS BY LISA T, KAFE CUPCAKE YANG ‘DEKAT’ DENGAN RAKYAT MALAYSIA

April 26, 2017 REEF OMAR 5 Comments


Siapa penggemar cupcakes? Wah! Ramai juga yang suka makan cupcakes disini ya. Cupcakes atau kek cawan kini banyak dijual dengan pelbagai perisa dan bentuk malah macam-macam dekorasi yang comel-comel untuk menarik minat penggemar pencuci mulut. Namun saya percaya ramai di luar sana yang suka makan cupcake akan mengalami isu ini. Manis dan penuh kalori. Kebanyakan cupcakes di pasaran mengandungi kandungan gula yang tinggi dan ini menyebabkan kita risau untuk makan banyak disebabkan oleh faktor kesihatan.

Sekarang anda tidak perlu lagi khuatir untuk menikmati setiap gigitan cupcake anda kerana di Luscious by Lisa T, mereka menyajikan the best cupcakes with the best ingredients. Mendengar perkataan luscious pastinya anda akan menggambarkan seksi dan sangat menarik perhatian tetapi bagi pemilik kafe ini, ia lebih dari itu. Beliau percaya setiap dessert yang dinikmati di sini adalah worth every bites and worth every calories.




Baru sahaja membuka cawangan pertama di 1 Mont Kiara Shopping Mall, sebenarnya Lisa sendiri sudah berpengalaman dalam pembuatan pastri and dessert dengan menjadi supplier kepada beberapa kafe terkemuka di ibukota. Pastinya beliau cukup mahir dalam menghasilkan cupcakes yang berkualiti dan enak.




Apa yang istimewa dan uniknya Luscious by Lisa T ini? Selain pelbagai dekorasi pada cupcakes, setiap nama cupcakes disini mempunyai personaliti dan karakter tersendiri. Contohnya salah satu nama cupcake disini diberi nama ‘Lisa’. Lisa yang juga nama pemilik kafe ini cukup menggemari minuman Bandung Laici tatkala melepak di kedai Mamak. Jadi beliau mencipta cupcakes berperisa Vanilla Rose Bandung Lychee selain menggambarkan karakter Lisa sendiri, “Girl Next Door’. Begitu juga dengan “George’ yang digambarkan tinggi, segak dan kaya.

Selain itu terdapat satu cupcake di sini yang diberi nama "Bunny Bum Bum". Ia adalah cupcake berperisa carrot, pineapple and coconut. Kenapa nama Bunny Bum Bum dipilih? Ia menggambarkan personaliti dan karakter arnab yang sentiasa berusaha mendapatkan lobak merah sampai sanggup mengorek sampai ke dalam tanah. Selain mampu menarik minat kanak-kanak, cupcake ini mampu memberi inspirasi kepada mereka melalui kisah karakter arnab ini. Menarik bukan. Lisa sendiri percaya setiap dari kita mempunyai karakter tersendiri dan begitu juga dengan kek cawan. Karakter anda melambangkan personaliti anda bukan?


















Apa yang menarik perhatian saya selain pelbagai seleksi cupcakes di sini adalah hiasan dalaman kafe ini. Melangkah masuk ke dalam kafe ini seperti berada di alam fantasi Alice in The Wonderland. Dengan hiasan lampu berbentuk kon aiskrim dan kek cawan, sofa berbentuk bibir, serta terdapat disco dance floor. Jadi jika anda rasa bersalah setelah menikmati cupcake disini, take the floor and dance! Saya juga cukup tertarik dengan logo kafe ini yang berupa bibir berwarna merah jambu. Sebenarnya ia adalah bibir Lisa sendiri. Bagi Lisa, selain interpretasi bibir sebagai seksi, ia juga adalah ‘alat’ untuk menikmati setiap gigitan kek cawan!








Ayuh berdansa!

cantikkan lampu!

Inilah Lisa (kanan), pemilik kafe Luscious by Lisa T

Selain kek cawan, terdapat juga pilihan menu disini yang mendapat inspirasi dan elemen Malaysia. Antaranya Fazura iaitu kek mini berperisa pandan bersama gula Melaka, kek Dato’ Sri dan Puan Sri, Chick Me Rendang Pie, Musang King Durian Premium Gelato and juga Mango & Manuka Honey Soda drinks. Anda juga harus mencuba Green Tea Latte di sini kerana ramuan nya adalah asli dan di import dari Kyoto, Japan.

macam-macam pie pun ada

Gelato pun ada!

Saya percaya kafe ini mampu menjadi jenama kek terkemuka di Malaysia malah dunia. Great taste of cupcakes made from best ingredient with passion and love! Tak begitu Lisa?

LUSCIOUS BY LISA T, YOUR 'O'TIMATE CAKEGASM!





giant cupcake yang dibuat khas sempena majlis pelancaran

Antara pemenang lucky draw

Antara pemenang lucky draw

Antara pemenang lucky draw

Thank you for having me Lisa!



KENA MAKAN DI SINI KERANA:

CUPCAKES DISINI TIDAK BEGITU MANIS (RASA CUKUP SEMPURNA)

MENGGUNAKAN BAHAN-BAHAN TERBAIK DALAM SETIAP PRODUK DIJUAL DISINI

SUASANA KAFE YANG MENYERONOKKAN. SESUAI UNTUK HANGOUT PLACE BERSAMA TEMAN DAN KELUARGA

SESUAI JUGA UNTUK DIADAKAN PRIVATE EVENT







`Lokasi LUSCIOUS BY LISA T:
 Lot G-20, 1 Mont Kiara Shopping Mall, 1 Jalan Kiara, 50480 Kuala Lumpur.

Te: +6017 6857735










About Lisa T
Lisa T the founder of Luscious by Lisa T lives, eats and breathes cakes. She started her business by supplying delicious cakes and pastries to artisan and hipster cafes in KL. Some of her famous café clients include Pulp by Papa Palheta, Infusion Café, The Bee, Philtre, Noriter. Together with their specialty coffee, her cakes became a hit and photos of her cakes appeared in magazines and food bloggers pages.

In 2016, Lisa T became restless. While she was happy that Malaysian appreciated her delicious cakes, she wanted to up her game and create something even more unique and decadent, a brand she could call her own. And Luscious by Lisa T was born. Cakes that are beautiful works of art, vibrant yet playful, fun yet tongue in cheek, something no one has ever seen or experienced before.

Her dream is to make Luscious a household name in Malaysia and eventually the world.

#REEFISM #REEFISMTERRITORY #LUSCIOUSBYLISAT #CUPCAKES #PASTRY #DESSERT #CAFE 

5 comments:

MAKAN DI RESTORAN HWA GA DAMANSARA PERDANA SEOLAH-OLAH SEDANG MAKAN DI SEOUL

April 26, 2017 REEF OMAR 1 Comments


Annyeong Haseyo! Bila sebut tentang makanan korea pasti semua akan teringat akan Kimchi! Saya pun begitu, Namun sebenarnya KOREA ada pelbagai jenis makanan dan masakan yang pastinya enak dan menyihatkan. Di Malaysia sendiri banyak terdapat restoran yang menyajikan makanan Korea cuma kebanyakan menunya telah diolah mengikut selera masyarakat kita. Jadi originality resepi tu dah lari sedikit.

Bagi penggemar K-pop khususnya, rasa asli makanan Korea itu penting kerana itu melambangkan identiti masyarakat Korea. Lagipun sekurang-kurangnya mereka ini tidak perlu terbang ke Korea hanya untuk mendapatkan rasa sebenar masakan Korea. Buat anda semua! Ada berita baik. Kini anda boleh dapat menikmati Korean Authentic Traditional Cuisine di Malaysia. Seriously tak tipu! DImana? Hanya di Restoran Hwa Ga Damansara Perdana.







Baru beroperasi beberapa bulan di bangunan Empire Damansara, restoran ini menghidangkan seleksi makanan dari Korea yang pastinya mampu mengembalikan memori anda ketika melancong sana. Pertama sekali, restoran ini menggunakan khidmat chef yang berasal dari Korea sendiri. Jadi sudah tentu rasa asli masakan hasil air tangan orang Korea terpelihara. Bagi penganut beragama Islam, anda boleh menikmati makanan disini tanpa was-was kerana ianya di jamin halal. Walaupun tidak mendapat sijil halal dari Jakim, barang mentah yang diperolehi adalah dari pengedar yang memiliki sijil halal.

Saya berkesempatan mencuba beberapa seleksi menu yang terdapat di restoran Hwa Ga Damansara Perdana. Pertama sekali adalah promosi “Chicken Unlimited” yang ditawarkan. Anda boleh menikmati 3 jenis menu ayam iaitu Grilled Chicken, Spicy Chicken atau Fried Chicken dengan pilihan side dishes tanpa had. Menarik bukan? Anda boleh refill sebanyak mana anda mahu dalam masa 2 jam. Boleh enjoy food sampai lebam kalau macam ni. Promosi ini berlangsung sehingga 31 Julai 2017 dari Isnin sampai Ahad. Rasanya? Memang terbaik! Bagi anda chicken lover, inilah peluang anda untuk menikmati masakan ayam ala Korean style sampai kenyang!










Promosi Pembukaan “Chicken Unlimited”

Lunch: 11am – 3pm
Harga: RM28++ (Dewasa), RM18++ (Kanak-Kanak**)

Dinner: 5pm – 11pm
Harga: RM30++ (Dewasa), RM18++ (Kanak-Kanak**)


*Promosi ini hanya sah di restoran Hwa Ga Damansara Perdana dan harga tidak termasuk 10% service charge.

** Berumur antara 6-11 tahun (bawah 5 tahun eat for free)


Kalau nak makan Ala-Carte menu pun boleh disini. Hwa Ga Damansara Perdana menyediakan hidangan menarik seperti Steamed Chicken (An Dong Province Style), Spicy Squid dan Fried & Spicy Chicken. Memang tidak dinafikan, masakan disini enak-enak belaka dan rasanya sangat asli memandangkan saya pernah merasai masakan korea semasa berkunjung di Seoul dahulu.

Fried & Spicy Chicken


Steamed Chicken (An Dong Province Style)

Spicy Squid


Selain itu saya sempat merasai menu istimewa dari Hwa Ga Damansara Perdana iaitu Nurungji Tongdak (saya mencuba Cheese Dak dan Nurungji Teriyaki). Apa benda Nurungji ni?

Ia merujuk kepada ayam yang dimasak bersama nasi secara tradisional Korea. Nasi tersebut telah dicampur bersama pelbagai ramuan sihat seperti nasi pulut, nasi hitam, pumpkin seed, barley, Garlic, Ginseng, Jujube, Ginkgo Nut, Pine Nut. Kesemua campuran ini akan dimasukkan ke dalam ayam tadi lalu dibakar menggunakan ketuhar arang selama 1 setengah jam. Apabila ayam telah masak dengan sempurna, ayam tadi akan dibelah untuk mengeluarkan campuran nasi tadi dan dimasak lagi diatas pan panggang. Masakan ini siap untuk dihidang bersama sos khas setelah nasi tadi menjadi kerak. Unik dan Menarik sekali. Rasanya? Memang sedap sebab isi ayam nya sangat juicy dan well-cooked malah nasi tadi pun masih enak dimakan. My personal favourite adalah Nurungji Cheese Dak sebab cheese dia mewah!

Untuk pengetahuan semua, makanan tradisi masyarakat Korea ini adalah yang pertama seumpamanya di Malaysia dan terdapat hanya di Hwa Ga Damansara Perdana.


Nurungji Teriyaki (Topped with Teriyaki Grilled Chicken with Scorched Rice)

Nurungji Teriyaki








Nurungji Cheese Dak (Grilled Chicken with Scorched Rice and Cheese)

Nurungji Cheese Dak


Saya memang menyarankan kepada foodie di luar sana untuk mencuba hidangan makanan Korea di Hwa Ga Damansara Perdana ini. Makanan sedap, ambiance best malah pekerja di restoran ini juga ramah dan helpful. Kamsahamnida!

minuman dalam tin yang cukup popular di Korea pun ada disini 
I will come back!







Lokasi Hwa Ga Damansara Perdana (Pork Free):

Lot F05, Empire Gallery Heritage Lane,
No 2, Jalan PJU 8/8, Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya, Selangor. (berdekatan dengan hotel Qliq Damansara)

Tel: +603-77326151

Waktu Operasi: 11 pagi – 11 malam

Facebook Rasmi Hwa Ga: www.facebook.com/HwaGaPorkFree





Kredit Foto oleh: Aqalili Azizan (www.aqaliliazizan.blogspot.com)


#REEFISM #REEFISMTERRITORY #HWAGAPORKFREE #KOREANBBQ #NURUNGJITONGDAK #KOREANBBQBUFFET

1 comments:

Powered by Blogger.