RASAI PENGALAMAN MENIKMATI BRAZILIAN BBQ ‘CHURRASCO’ DI VISTA BRASSERIE BY CHEF ZUBIR SHAH ALAM

January 26, 2017 REEF OMAR 0 Comments


Saya pasti anda semua pasti mengenali Chef Zubir. Beliau mula meniti di bibir masyarakat sejak kemunculan di dalam rancangan masakan popular, MASTERCHEF MALAYSIA tidak lama dahulu. Sejak rancangan tersebut tidak diteruskan lagi, jarang kita nampak wajah beliau menghiasi media cetak dan elektronik. Ini disebabkan kesibukan beliau menguruskan beberapa cawangan restoran beliau iaitu LAMAN GRILL.

Dalam diam-diam rupanya Chef Zubir telah membuka satu restoran baru yang totally lain dari konsep LAMAN GRILL. Bertambah sibuk lah gamaknya jadual harian beliau.

Baru-baru ini saya berkesempatan untuk mencuba sendiri hidangan di restoran terbaru beliau yang diberi nama Vista Brasserie by Chef Zubir. Berkonsepkan Barbeque and Sizzling Around the World, restoran ini menjanjikan pengalaman berbeza dalam menikmati pelbagai jenis hidangan dari seantero dunia.








Kunjungan saya ke Vista Brasserie ini adalah bagi memenuhi jemputan pihak Zomato Malaysia iaitu sebuah syarikat yang mengendalikan aplikasi carian berkenaan tempat makanan. Kiranya Zomato ini adalah Google tentang restoran, kedai makan dan juga café di sekitar anda.



Apa yang membuatkan anda semua wajib datang ke VISTA BRASSERIE by CHEF ZUBIR ini? Restoran ini menyajikan Brazilian Barbeque yang dipanggil CHURRASCO (pronounced, Shoo-Has-Co).

What exactly Churrasco? Tradition dates back over 300 years when Southern Brazilian cowboys would head out to the plains in search of the highest grade of livestock. Upon their return, the Gauchos would prepare the meat on large sword-like skewers over an open flame, whilst telling stories of their adventures.

Berbeza dengan cara Vista Brasserie by Chef Zubir dimana mereka juga bukan sahaja menyediakan skewered meat, tapi juga termasuk poultry, game, fish and seafood. Hidangan ini akan dibawakan terus kepada anda panas-panas dari dapur terus ke meja anda dimana anda sendiri yang akan potong skewered meat mengikut kehendak anda. Interesting kan? Hidangan buffet di sini juga ada macam-macam pilihan. Dari appetizer sampai ke desserts tau. Lengkap menu makan malam anda.










Buat masa ini, hidangan buffet ini hanya boleh dinikmati pada waktu dinner pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Harga untuk buffet ini tidak mahal. Cuma RM 59.90 sahaja. Harganya boleh saya katakan amat berbaloi dengan apa yang anda dapat. Makan sampai lebam!








Jika anda rasakan makanan buffet agak berat terutamanya bagi mereka yang mempunyai ‘tangki’ kecil, jangan risau! Di Vista Brasserie ada menyediakan hidangan ala-carte seperti Japanese Teppanyaki, Korean Beef Steak, Mongolian Beef Steak, Sandwiches, Pasta dan macam-macam lagi. Kalau anda memang jenis tekak Malaysia pun tak perlu risau. Vista Brasserie menyediakan beberapa hidangan istimewa seperti Nasi Lemak Malinja, Chinatown Wanton Noodle Soup dan juga The Ultimate Vista Nasi Goreng.









Apa yang menjadikan restoran ini menarik untuk dikunjungi adalah suasana restoran yang sangat selesa. Dekorasi kedai yang simple namun tetap memberikan aura seperti berada di restoran mewah. Mereka juga menyediakan outdoor dining area untuk keselesaan pelanggan. Jika anda merancang untuk mengadakan sebarang jenis majlis boleh dilakukan disini kerana ruang kedai yang luas dan selesa juga kemudahan pelanggan.






Jika anda ingin membuat kejutan hari lahir untuk yang tersayang mahupun candle light dinner di sini pun boleh diatur. Hanya maklumkan kepada staff di sini dan biar mereka yang uruskan. Pasti menjadi kenangan terindah dalam hidup anda menyambut hari lahir di sini! Trust me!

Restoran VISTA BRASSERIE BY CHEF ZUBIR ini dibuka setiap hari dari pukul 11 pagi hingga 11 malam. Lokasi restoran ini adalah:





B-LG-6, Vista Alam, Jalan Ikhtisas 14/1, Seksyen 14 Shah Alam, 4000 Shah Alam, Selangor.

Bagi anda yang ingin mendapatkan informasi terkini berkenaan Vista Brasserie bolehlah layari FACEBOOK RASMI VISTA BRASSERIE BY CHEF ZUBIR atau INSTAGRAM RASMI VISTA BRASSERIE BY CHEF ZUBIR .

Vista Brasserie by Chef Zubir Menu, Reviews, Photos, Location and Info - Zomato

#VISTABRASSERIEBYCHEFZUBIR #CHEFZUBIR #ZOMATOMY #REEFISM #REEFISMTERRITORY

0 comments:

KL PASS® NIGHT OUT DEAL GIVES TOURISTS AND LOCALS AN EVENING OF DINING & ENTERTAINMENT IN THE CITY OF KUALA LUMPUR

January 26, 2017 REEF OMAR 0 Comments


The KL PASS® Night Out Deal is the latest promotion from the KL PASS Team that offers tourists and locals a night out of dining an d entertainment in Kuala Lumpur. The promotion combines three predetermined night experiences for tourists that include dinner at the Coliseum Café followed by watching MUD The Musical and then on to Zouk Club to party into the night.






Priced at just RM 99, the KL PASS® Night Out Deal offers savings of up to RM 82. The special promotion is available for sale from now till the 31st of March 2017, although purchasers will be given till the end of April to utilize their passes. Purchases can be made online at www.klpass.com , and their passes can be collected at the Kuala Lumpur City Gallery beside Dataran Merdeka.



The KL PASS® Night Out Deal aims to provide tourists and locals with a complete evening experience that begins with dinner and ends as late, or early, as they wish. The “night out” begins with a four-course dinner at one of the city’s oldest cafes in operation. An icon of the city’s colonial era, the Coliseum Café is already well known amongst KL-ites for its unique colonial style décor, ambiance and signature western fare. Patrons just need to present their KL PASS® Night Out Deal card when ordering for verification by the café staff. Valid pass carriers will be served with a four-course set meal that begins with the soup of the day.




The entrée is a long-standing favourite amongst regulars at the café, the signature Hainanese Chicken Chop that is served with a side of thick cut potato chips. What makes the Hainanese Chicken Chop a classic is the Coliseum Café’s signature sauce that gives it a sweet and sour tang. This dish is a perfect example of fusing the western chicken chop with an Asian style sauce. The dessert that follows is another Malaysian favourite, Banana Fritters with ice cream. Each set also comes with a choice of coffee, tea or a carbonated drink.

Having consumed a sumptuous dinner at the Coliseum Café, take a short stroll down Jalan Tuanku Abdul Rahman to the Bandaraya Theatre (Panggung Bandaraya) located just beside the iconic Sultan Abdul Samad building affront Dataran Merdeka. Home to MUD The Musical, the Bandaraya Theatre is over 100 years and has an ornate interior to match its period architecture exterior.






The show is colourful and entertaining for the whole family. Set in the 1800s, it tells of the early settlers who came and built the town on the muddy confluence of the two rivers that later became known as Kuala Lumpur. The audience will learn of the booming tin mining industry that attracted people from near and far to the town in search of their fortunes and to realize their dreams.








The show begins at 8.30pm every day and ends just before 10pm, giving patrons plenty of time to make their way to the Zouk Club for the final part of the counter to verify your KL PASS® Night Out Deal. Once at Zouk Club, skip the queues and head straight to the counter to verify your KL PASS® Night Out Deal card to gain entry with a complimentary beverage.




The benefits of the KL PASS® Night Out Deal doesn’t end there. Although the “night out” benefits can only be used for one evening, like all other KL PASS® cards, the holders are entitled to the special discounts and offers provided by a host of shopping and dining establishments in and around the city. Just present the card upon ordering or making payment to redeem the discount or special offer. For a full list of the participating establishments just log in on the KL PASS® Official Website at www.klpass.com or KL PASS OFFICIAL INSTAGRAM



About the KL PASS®

The KL PASS® is one of the initiatives outlined in the Kuala Lumpur Tourism Master Plan 2015-2025. It is produced and managed by Meridian Tourist Access Sdn Bhd, supported by Kuala Lumpur City Hall and also endorsed by Tourism Malaysia.

Tourists purchasing the KL PASS® will receive a KL PASS® card together with a free, full colour, KL PASS® Guidebook. Packed with information on where to use the KL PASS® as well as a host of other useful information and tips for when visiting Kuala Lumpur, the Guidebook is a handy tool for any visitor to the city. With KL PASS®, tourists are entitled to gain entry without further payment at participating tourist attractions. All they have to do is present their pass at the entrance for verification and once the card’s validity is confirmed, they will be granted entry. The KL PASS® can also be used to gain discounts and other special privileges when shopping, dining and entertaining in Kuala Lumpur.






#KLPASS #NIGHTOUTDEAL #VISITKUALALUMPUR #KLNIGHTLIFE #REEFISM #REEFISMTERRITORY

0 comments:

BRYAN ADAMS GET UP WORLD TOUR LIVE IN MALAYSIA BUKTI ‘OTAI’ MASIH BERBISA UNTUK MEMUKAU PENONTON

January 25, 2017 REEF OMAR 0 Comments


Bertenaga! Itu yang boleh saya simpulkan ketika menghadiri konsert Bryan Adams Get Up World Tour yang telah berlangsung di Stadium Malawati Shah Alam pada 21 Januari 2017 baru-baru ini. Figura ini masih mampu memberikan persembahan luar biasa tanpa henti selama hampir 2 jam walaupun usia beliau sudah menjangkau lewat 50-an.







peminat mulai ramai


special deal album Bryan Adams


mamat tu bukankah aktor drama Little Britain


Bermula tepat jam 9 malam, para penonton seperti histeria saat penyanyi yang berasal dari Kanada ini muncul di atas pentas. Memulakan konsert dengan lagu rancak Do What You Gotta Do, penonton terus menjerit dan teriak serta menari bersama.
Konsert ini tidak lengkap tanpa dendangan lagu-lagu malar segar beliau  seperti Heaven, Please Forgive Me, Everything I Do dan banyak lagi yang pastinya dekat di hati peminat beliau. Penonton juga sangat sporting dengan berkaraoke bersama Bryan Adams. Bukan itu sahaja, sepanjang konsert ini juga turut diselitkan beberapa seleksi lagu terbaru dari album ke-13 beliau, Get Up!




Tidak nampak langsung Bryan Adams semput dan mengah sepanjang konsert ini. Malah semakin lincah dari satu lagu ke satu lagu yang dinyanyikannya. Bryan Adams tidak banyak berceloteh kerana tahu para peminat yang hadir sememangnya dahagakan nyanyian live dari beliau. Seluruh stadium ternyata gamat dengan aksi penonton menyanyi sambil menari sepanjang konsert ini. Sporting audiens! Sebelum konsert berakhir, Bryan Adams sempat berselfie dengan hampir 2000 penonton yang hadir. Itulah trademark beliau setiap kali berada di sepanjang lokasi konsert world tour ini.


peminat yang sporting




Secara peribadi, konsert ini selayaknya di nobatkan antara yang terbaik pernah saya hadiri dengan sistem audio yang baik serta tidak memerlukan set pentas yang sarat, sekadar tayangan visual di layar besar dan penataan lampu sepanjang konsert ini berlangsung. Memang tidak rugi langsung penonton berbelanja membeli tiket. Puas Hati! Tahniah kepada Bryan Adams dan barisan pemuzik yang hebat. We really enjoyed the show!









sempat buat aksi ala-ala The Beatles sebelum konsert berakhir

Untuk pengetahuan anda, kali terakhir Bryan Adams membuat persembahan di Malaysia adalah pada tahun 1994 bersempena konsert beliau di PWTC, Kuala Lumpur. Kiranya kerinduan peminat di Malaysia terubat akhirnya untuk menyaksikan persembahan beliau kali ini.

Saya cukup bertuah dan berbesar hati kerana berpeluang bertentang mata untuk sesi Meet and Greet dengan bintang pujaan ramai ini. Terima kasih yang tak terhingga kepada Universal Music Malaysia di atas peluang keemasan ini. Ini adalah antara momen terindah dalam hidup saya dapat berjumpa in person dengan beliau!


preshow cocktail untuk pemegang tiket VIP


Bryan ni macam tak ikhlas ja nak sain! Hahaha

sila jeles!





#BRYANADAMSGETUP #BRYANADAMSGETUPWORLDTOUR #REEFISM #REEFISMTERRITORY

0 comments:

Powered by Blogger.