KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA 2023 SERENDAH RM800

KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

Kempen Qurban4ummah Peduli Insan Tawar Korban Aidiladha 2023 Serendah RM800
| Pejam celik kita bakal meraikan sambutan Hari Raya Aidiladha tidak lama lagi. Barisan jemaah haji yang terpilih untuk menunaikan rukum Islam ke lima tahun ini sudah mula berangkat ke Tanah Suci secara berperingkat. Pada masa sama, mereka yang bekemampuan mula merencana untuk menjalankan ibadah korban. Tahun ini, Pertubuhan Peduli Insan Malaysia (Peduli Insan) meneruskan kempen Qurban4Ummah bagi anda merealisasikan hasrat menjalani ibadah korban pada tahun 2023 ini.

Menariknya, tahun ini Peduli Insan membuka peluang untuk rakyat Malaysia yang ingin melaksanakan ibadah korban di 4 negara berbeza dengan harga serendah RM800 sahaja! Negara yang terlibat untuk kempen Qurban4Ummah tahun ini adalah Syria, Palestin, Yaman dan Malaysia.


Menurut Pengerusi Pertubuhan Peduli Insan Malaysia, Mohd Luqmanulhakim Mohd Redzuan berkongsi objektif utama setiap negara yang dipilih di dalam Kempen Qurban4Ummah tahun ini yang mensasarkan bantuan utama berbentuk makanan sama ada daging segar mentah atau makanan siap hidang yang akan diagihkan kepada anak-anak yatim, balu, orang-orang tua, orang kurang upaya yang kehilangan anggota badan akibat peperangan serta fakir miskin.


FAKTA MENGENAI NEGARA SYRIA, PALESTIN DAN YAMAN

SYRIA

KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

 • Kira-kira 13 juta rakyat Syria terpaksa dan dipaksa untuk berpindah dan tinggalkan kediaman. Ini berikutan tempat tinggal mereka hancur terus mahupun separa hancur akibat serangan bom atau tembakan. Kemusnahan infrastruktur seperti hospital dan sekolah, ketiadaan sumber air, dan kemudahan lain.
 • 12.4 juta rakyat Syria bersamaan 60% daripada populasi penduduk negara itu menderita kekurangan makanan.
 • 90% rakyat Syria hidup dalam kemiskinan.
 • Syria dulu sebuah negara yang rancak dalam industri makanan, tapi sejak perang berlaku Syria menjadi negara ke-6 yang mengalami masalah krisis makanan.
 • Menurut laporan World Food Program (WFP), harga makanan di Syria naik 532% antara tahun 2020 hingga 2022 dan trend kenaikan ini dilihat terus meningkat.
 • Pelarian Syria paling ramai di Turki – 3.65 juta orang. Kemudian di Lubnan sekitar 1.2 juta orang.
 • Kadar pengangguran: 55% atau lebih.
 • Peperangan, kemerosotan ekonomi & keadaan inflasi yang teruk menyebabkan sebahagian besar perniagaan terpaksa ditutup. Ini menyebabkan ramai yang menganggur tiada pekerjaan.
 • 90% rakyatnya hidup dibawah paras kemiskinan dengan hanya mampu memperoleh pendapatan kurang 1USD setiap hari.
 • Purata gaji penjawat awam di Syria adalah sebanyak 100,000 Pound Syria, bersamaan 23USD.
 • Selepas 12 tahun krisis Syria berlarutan, 6 daripada 10 orang rakyat Syria didapati kelaparan dan tak tahu bagaimana untuk mendapatkan makanan.
 • Mengikut kajian pada 15 March, 2022, 84% kanak-kanak terpaksa menjadi buruh demi sesuap rezeki, 71% kanak-kanak terpaksa berkahwin awal dengan harapan akan mendapat kehidupan yang lebih baik.
 • Di Jordan, lebih 40% kanak-kanak tidah ke sekolah semata-mata mahu bekerja bagi membantu keluarga mencari makanan dan melangsungkan kehidupan.
 • Kanak-kanak Syria kekurangan zat makanan.
 • Wanita ramai yang menjadi balu apabila suami mereka terkorban ketika perang Syria tempoh hari. Mereka terpaksa membesarkan anak-anak yang masih kecil sendirian.
 • Rakyat Syria yang berada di dalam Syria dan juga pelarian Syria hanya berpeluang memakan daging cuma setahun sekali. Itu pun kalau ada yang sudi melakukan korban di sana dan ada rezeki mereka untuk menerima daging korban pada tahun itu.

PALESTIN

  KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

 • Kadar penggangguran semakin meningkat dimana sekitar 60% rakyat Palestin tak mempunyai pekerjaan.
 • Kebanyakan rakyat Gaza tak mampu laksanakan ibadah korban jadi ini bermaksud kebanyakan daripada mereka tak mempunyai lebihan wang.
 • Ekonomi Gaza sangat merunsingkan akibat daripada pengepungan dan sekatan ekonomi oleh Israel.
 • Siri-siri serangan yang dilakukan oleh Zionis Israel juga membuatkan kehidupan mereka huru hara, memerlukan banyak duit untuk membina semula rumah dan tempat perniagaan yang telah runtuh.
 • Penternak juga terkesan akibat kekurangan permintaan dan pembelian haiwan korban membuatkan mereka kerugian besar.
 • Melaksanakan ibadah korban di sana adalah antara bukti solidariti dan kebersamaan kita bersama rakyat Palestin yang bermati-matian mempertahankan Al-Aqsa & Masjid Al-Aqsa.
 • Akibat tangan zalim Israel, ramai yang telah menjadi balu & anak yatim. Mereka terpaksa menjalani episode kehidupan yang sangat sukar.

YAMAN

  KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

 • Krisis kemanusiaan terburuk abad ini.
 • Sejak perang lebih 9 tahun, 4.1 juta rakyat Yaman telah menjadi pelarian di negara sendiri dan 21.6 juta rakyat Yaman kini sangat memerlukan bantuan kemanusiaan.
 • The Global Hunger Index kini meletakkan Yaman sebagai negara yang paling teruk berhadapan krisis kelaparan.
 • Berjuta-juta kanak-kanak Yaman mengalami malnutrisi (kekurangan zat nutrisi yang teruk). Di sesetengah kawasan, 95% kanak-kanak di situ berhadapan malnutrisi.
 • Seramai 2.2 juta kanak-kanak Yaman di bawah umur 5 tahun kebuluran.
 • Dalam masa yang sama, hospital-hospital di Yaman telah dibanjiri oleh kes-kes kanak-kanak kekurangan zat. Malah hospital di sana juga tak dapat berfungsi dengan baik. Mereka kekurangan tenaga pakar, tenaga kerja dan juga kewangan.
 • Seramai 1.3 juta wanita Para wanita mengandung dan menyusukan anak juga gagal mendapat zat yang sepatutnya pada sepanjang tahun 2022 sahaja. Mereka juga mengalami malnutrisi.
 • Harga makanan di Yaman meningkat 60% berbanding tahun lalu.
 • Peperangan membuatkan ramai yang kehilangan tempat tinggal, terbunuh, tertindas, dan kehilangan pekerjaan.

Ini jelas menunjukan bahawa pelarian Syria, rakyat Palestin dan Yaman kini terpaksa hidup bergantung harap kepada bantuan kemanusiaan sahaja. Tanpa bantuan, sukar untuk mereka meneruskan kehidupan. Sepanjang tahun mereka hidup dalam kelaparan sehingga isu kebuluran ini telah membunuh banyak nyawa di Syria, Palestin dan Yaman. Jadi, dengan ibadah korban ini sahaja memberi mereka peluang merasai makan daging setahun sekali, pada Aidiladha. Itu pun jika ada saudara seagama dari negara luar sudi melakukan ibadah korban di sana dan jika direzekikan keluarga mereka menerima agihan daging korban yang dilakukan. Ini kerana jumlah mereka terlalu ramai, sedangkan jumlah yang melakukan ibadah korban di sana tak menentu. Jadi sempena sambutan Aidiladha ini, agihan daging korban ini diharap memberi sedikit sinar kegembiraan buat mereka.

KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

Selain dari pakej korban serendah RM800 yang akan dilaksanakan di luar negara, Peduli Insan juga amat menghargai semua pihak yang ingin berkongsi rezeki sempena Hari Raya Aidiladha ini. Justeru itu, inisiatif Sedekah Adha juga turut dilancarkan di bawah kempen ini untuk rakyat Malaysia yang ingin menyumbang serendah RM30 sahaja.

KEMPEN QURBAN4UMMAH PEDULI INSAN TAWAR KORBAN AIDILADHA SERENDAH RM800

Keistimewaan melaksanakan ibadah korban melalui Kempen Qurban4Ummah Peduli Insan adalah setiap peserta akan menerima gambar dan video sembelihan haiwan korban mereka yang akan dikongsikan secara digital serta sijil penyertaan korban sebagai bukti ibadah korban anda semua dilaksanakan dengan telus. Selain itu juga, Peduli Insan berharap para peminat serta rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan semasa Ikon Kemanusiaan Muhibbah mereka iaitu Inteam, UNIC dan Ustaz Dr Zamri Mantop dapat memberi sokongan dan kebersamaan kepada golongan kurang bernasib baik di Syria, Palestin, Yaman serta di dalam Malaysia sendiri dengan mendaftar pakej korban ataupun melalui sumbangan Sedekah Adha.

Bagi mereka yang berminat untuk mendaftar korban, boleh pergi melalui pautan berikut: https://ezy.la/n5m .

Manakala bagi mereka yang ingin menyalurkan sumbangan Sedekah Adha boleh berkongsi rezeki melalui akaun rasmi Bank Islam Pertubuhan Peduli Insan Malaysia bernombor 0704 3011 0620 82.

Semoga amalan bersedekah yang anda lakukan ini mendapat rahmat dan pahala berganda dari Allah SWT, InsyaAllah.#PEDULIINSAN #QURBAN4UMMAH #IBADAHKORBAN

0 Comments